Muhammed-advokat løj for Politiken

Det var ikke tusindvis af profeten Muhammeds efterfølgere, der ville føre en retssag mod danske dagblade, men i stedet advokaten som repræsenterede dem.

Politiken har på forsiden beklaget, at avisen genoptrykte Kurt Westergaards Muhammed-tegning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den saudiarabiske advokat Faisal Yamani løj i sit brev til 16 danske chefredaktørerne i august 2009, hvor han krævede en undskyldning for Muhammed-tegningerne, og som netop er endt med et forlig med Politiken. Det skriver B.T. lørdag.

I brevet skrev advokaten, at han er blevet engageret af tusinde af efterkommere af Profeten, der føler sig krænkede over avisernes genudgivelse af tegningen. De har derfor bedt advokaten henvende sig til redaktørerne for at få dem til at give en undskyldning.

I virkeligheden er det advokaten Faisal Yamani og hans stenrige far Zaki Yamani, der selv tog initiativ til at føre sagen. I april 2008 skrev de to på et arabisk chatforum, at de for Zaki Yamanis egen lomme vil lægge sag an, så avisredaktørerne bliver straffet.

Ligeledes står der, at retssagen skal binde den danske regering til at give en officiel undskyldning for tegningerne. I annonceringen står der også, at interesserede muslimer, der kan bevise, at de er efterkommere af Muhammed, skal sende en fuldmagt om, at de støtter retssagen.

De Konservatives integrationsordfører Naser Khader mener, at Yamani er en fupmager.

- I virkeligheden er det her familiens eget initiativ for at profilere dem selv. Jeg synes faktisk, at Tøger Seidenfaden skal give danskerne en officiel undskyldning for sin naivitet, siger han og bakkes op af Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt.

- Det her viser endnu en gang, hvor tåbeligt det var at give den undskyldning, siger hun.

Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard har nu mistet tilliden til Politikens chefredaktør, Tøger Seidenfaden.

- Nu er gulvtæppet hevet helt væk under Seidenfadens undskyldning. Han er offer for fup og svindel og kommer så i sin iver på at få opmærksomhed til at rode rundt i noget, som er meget, meget følsomt, siger hun.

Tøger Seidenfaden synes, at de nye oplysninger er ligegyldige.

- Jeg mener, at det er fuldstændig irrelevant, hvis det er advokaten selv, der har taget initiativ til brevet. Jeg undskylder overfor alle muslimer, der vil acceptere undskyldningen, siger chefredaktøren.

/ritzau/