Mug i fadølsanlæg

Manglende og utilstrækkelig rengøring af fadøls- og sodavandsanlæg er et problem på landets restaurationer.

Det er konklusionen, efter at Fødevarestyrelsen har lavet kontrol af drikkevarer hen over sommeren. Fem ud af de tyve steder, der blev kontrolleret, fik enten en indskærpelse eller et påbud. Det skriver URBAN.

"Når en fjerdedel af stederne har fået indskærpelser eller påbud, tyder det på, at der er problemer med at holde anlæggene rene. Det kan ikke være tilfældigt,« siger Niels Jacob Lund fra Kontrolafdelingen i Fødevareregion Nord.

Fødevarestyrelsen har blandt andet fundet ubehageligheder som skimmelsvampe, gær og for højt kimtal i anlæggene.

»Det overrasker mig egentlig ikke, men vi er altid kede af at finde noget på vores kontrolbesøg, og det antal, vi sidder med her, er for højt,« fortæller Niels Jacob Lund.

Problemerne med netop fadøls- og sodavandsanlæg er, at slanger og tappehaner kan være besværlige at gøre rene. Men hygiejnen skal være i orden, når man skal sælge drikkevarer til tørstige danskere.

»De ting vi har fundet, er ikke noget man bliver syg af at indtage, men det er da bestemt ikke godt at drikke for eksempel skimmelsvampe. Så når vi ser, at hygiejnen ikke er god, så skal virksomhederne få det ordnet,« siger Niels Jacob Lund.

På Danmarks Tekniske Universitet er lektor i skimmelsvampe Per Væggemose Nielsen enig i, at skimmelsvampe i fødevarer er en meget dårlig idé.

»Det er aldrig godt at indtage skimmelsvampe. Hvis man har et produkt, hvor de er i, skal det straks smides ud,« siger han.

Per Væggemose Nielsen forklarer, at alt efter mængden, kan skimmelsvampe producere forskellige giftstoffer, såkaldte mycotoxiner.

»De er sundhedsskadelige og kan blandt andet sænke immunforsvaret og være kræftfremkaldende,« forklarer han.

Hos Fødevarestyrelsen mener Niels Jacob Lund, at resultatet af fødevarekontrollen giver anledning til, at flere restaurationer og udskænkningssteder skal have undersøgt drikkevareanlæggene.

»Vi vil helt sikkert følge op på det,« lover han.

Kilde: Urban.