Movia fjerner kampagne mod israelske bosættelser fra busser

Trafikselskabet Movia har valgt at pille en række reklamer, som kritiserer israelske bosættelser, af deres busser. En forhastet beslutning, mener Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening.

Arkivfoto. Trafikselskabet Movia har valgt at pille en række reklamer, som kritiserer israelske bosættelser, af deres busser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vores samvittighed er ren! Vi hverken køber produkter fra de israelske bosættelser eller investerer i bosættelsesindustrien.«

Sådan lyder citatet fra to kvinder - Charlotte og Lizzie fra Hellerup - i reklamer på siden af busser fra trafikselskabet Movia. Men nu er reklamerne pillet af busserne, bekræfter selskabet over for Radio24syv.

Reklamen kom fra Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening og stammer fra kampagnen »Nej Tak Til Bosættelsesprodukter«, som opfordrer til at støtte det pres, som flere EU-lande lægger for at få mærkning på de produkter, som kommer fra bosættelserne på Vestbredden.

På Movias Facebook-side begrunder man beslutningen med, at selskabet har fået flere henvendelser fra personer, som fandt reklamerne unødigt stødende. Men den udmelding undrer Fatih El-Abed, formand for Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening.

»Det er en forhastet beslutning bygget på et tyndt grundlag. Hvad vil Movia gøre, når de modtager henvendelser for alle dem, der støtter Palæstina,« spørger han.

Samtidig vækker Movias beslutning glæde hos Dansk Zionistforbund. Næstformand Jonathan Møller Sousa kalder kampagnen ærgerlig.

»Det er rigtig, rigtig ærgerligt, at der er nogen, der synes, det er så vigtigt at skælde ud på Israel, at de har lyst til at bruge mange tusinde kroner på at tale om boykot,« siger han til Radio24syv.

»Jeg mener, at de her annoncer er misvisende. Der er nogle informationer på de her annoncer, som slet ikke giver mening for mig.«

Men det kan Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening ikke nikke genkendende til.

»Reklamen fortæller kun om, hvad Danmark, EU og det internationale samfund allerede har været enige om, nemlig at bosættelserne er ulovlige, og at der skal mærkning på bosættelsesprodukterne. Intet mere, og intet mindre,« siger formand Fatih El-Abed til Radio24syv.

Movia har ikke ønsket at give en kommentar.

Busselskabet har tidligere nægtet at fjerne en reklame for brystforstørrende operationer, som udløste et væld af klager.