Mountainbikeren er et hadet krapyl på linje med skovflåten, blotteren og hundeejeren uden medbragte poser

Klummefoto af Morten Høyrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er aldrig noget, der er så godt, at det ikke er skidt for noget. Tag nu den voksende skare af lycraklædte mountainbikere, der giver pokker i Facebook, børnepasning og karriereræs og bare okser ud i den grønne bøgeskov.

I grunden er det jo fantastisk, at denne ikke-forurenende, ikke-voldelige hobby har bredt sig blandt ikke mindst alle vi mere eller mindre midaldrende mænd. Mænd, man ellers kunne frygte ville kanalisere deres overskudsenergi og opsparede hverdagsfrustrationer ud i skilsmisser, bandekriminalitet, bevidst spøgelsesbilisme eller det, der er værre.

Nu bruges de indestængte kræfter i stedet på at ræse og rase ud i Hareskoven, og det kan da ikke være andet end en samfundssucceshistorie. Samtidig – og det skal man ikke undervurdere i disse vækstkrisetider – har mountainbikebølgen tydeligvis skabt grobund for en hel industri af cykel- og udstyrsproducenter, der tjener spidsen af en dynamolygte på styrthjelme, krankaksler, buksefedt og pulsbælter, og derfor skaber nye job til ellers arbejdsløshedsfrustrerede mænd, der så efter arbejde kan drøne ud i Hareskoven og få afløb for alle deres nye lønmodtagerfrustrationer. Alt sammen til gavn for både familier og samfundsøkonomi.

Men, men, men. Som nærværende avis afdækkede forleden dag, er MTB-eren, som mountainbikeren kaldes, blevet et hadet krapyl i skovene på linje med skovflåten, blotteren og hundeejeren uden medbragte poser. Tusindvis af MTBere tramper hver uge hærgende gennem de danske skove og vandaliserer vækster og jordbund. Så galt står det til, når MTB-erne pløjer »piratspor« gennem underskoven, at jagtvildtet skræmmes væk og trærødderne blottes for dødbringende svampesygdomme.

Det har så store konsekvenser for skovejernes indtægtsgrundlag, at vi muligvis er lige vidt i forhold til vækstkriseproblematikken. Og så ædende ond er krigen mellem cyklende og gående skovgæster, at søm og snubletråde er fundet på MTBernes foretrukne ruter, mens Friluftsrådet i et desperat forsøg på mægling nu har udgivet et inspirationskatalog »til reducering af konflikter i naturen« med særligt fokus på mountainbikere.

Lykkeligt uvidende – indtil nu – om hele dette drama er jeg med min familie på vej til at flytte fra Vesterbro til Udkantskøbenhavn, og tanken har da strejfet mig, om jeg skulle skifte Christiania-cyklen og løbeturene i Søndermarken ud med en dusty offroader til lidt hasarderet zigzag mellem kronhjortene i Dyrehaven i ny og næ. Når den nye liguster– og realkreditvirkelighed i mit liv bliver en tand for kvælende.

Men jeg vil da nødigt slås i hartkorn med MTB-vandalerne eller blive offer for MTB-hadernes morderiske skovfælder, og i øvrigt siger alle de storbysmarte i min omgangskreds advarende »fint nok med hus og have, Morten, bare du ikke køber en mountainbike«. Jeg frygter ærligt talt, at det er den slags strukturelt pres, der kan drive en snart midaldrende mand fra Vangede ud i føromtalte samfundsnedbrydende mønstre, såsom kørsel mod færdselsretningen på Helsingørmotorvejen mellem Tuborgvej og Kgs. Lyngby.

Men hvis du som jeg har set »Cykelmyggen Egon« på Østre Gasværk Teater, så vil du vide, hvad lidt elskværdighed på to pedaler kan føre til. Og hvis du ikke har, så find et barn i din umiddelbare nærhed som teaterledsager og bliv klogere.

Godt nok kører Egon ikke mountainbike, og godt nok er han en hel del mere ekvilibristisk på sin cykel end de fleste, men han viser samtidig vejen til god opførsel og ægte gentlemanship på to hjul i skoven. Og hvis en myg kan, så må jeg og andre mænd i vores bedste aldre også kunne.