Motormunden med de kulsorte pointer

Chris Rock optræder i Royal Arena i København i aften. Han er typisk den højst placerede nulevende stand-up komiker, når listerne over alle tiders bedste skal kåres. Og han er sort.

Chris Rock optræder i Royal Arena i København i aften. Han er typisk den højst placerede nulevende stand-up komiker, når listerne over alle tiders bedste skal kåres. Og han er sort. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

”Hvid mand fabrikerer våben, og det er ikke noget problem. Sort rapper siger ordet ’våben’, og der råbes på kongreshøring med det samme”.

Den 52-årige amerikanske komiker Chris Rock har en høj grundspænding, når der er en mikrofon i nærheden og han har et nærgående blik på racekonflikter. Jeg har aldrig set ham på en skærm i mindre end turbogearet topform. Hvor vidt den let aggressive stil bliver for meget i længden, kan man tage ud i Royal Arena i aften for at se nærmere på »The Total Black-Out Tour«.

Chris Rock er født i South Carolina, og ifølge han erindringsbog ”Rock This!” fra år 2000, var det ikke altid en drøm af en opvækst. Eller sagt med andre ord, så har der siden været masser af oplevelser at trække på til komik på scenen:

”Jeg blev født som en mistænkt. Uanset hvilken vej jeg går nedad i Amerika, er der kvinder der holder strammere om deres pung eller som låser deres bildør. Hvis jeg kigger op på vinduerne i de lejligheder, jeg går forbi, kan jeg se ældre damer i telefonen. De har allerede tastet 9 og 1 og står blot og venter på, at jeg skal gøre noget forkert”.

Så sent som i 2015 blev Rock i bil stoppet af politiet tre gange i årets første tre måneder, hvilket må være mere end den hvide mands gennemsnit.

I et mere alvorligt øjeblik har han fortalt om, hvordan hans forældre sendte ham i en rent hvid skole frem for den lokale, hvor der var flere sorte. Han gik efter sigende fra en dårlig skolegang til en anden dårlig skolegang blot med en dragt prygl lagt oveni fra tid til anden.

Da han blev voksen, kom han ret hurtigt med i Saturday Night Live, det aktuelle satireprogram i amerikansk tv, hvor mange amerikanske komikere har debuteret. Eddie Murphy, Steve Martin og Dan Aykroyd og John Belushi for blot at nævne enkelte. Han blev dog fyret fra showet, da han havde været får åbenmundet om, at han gerne ville væk, og siden har det åbenmundede været hans varemærke. Ganske ofte handler hans humor om raceproblematikken, og han skyder både på hvide og sorte. Det der med, at man skal være et forbillede som kunstner, det er han ligeglad med.

”De sorte råber ’racisme’ og de hvide råber ’omvendt racisme’. Kinesere råber ’sidelæns racisme’. Indianerne råber ikke noget, for de er døde. Alle råber op om hvor dårligt deres folkeslag har det, men ingen har det værre end den amerikanske indianer. Nu må folk sgu styre sig”.

Og han skåner ikke sorte:

”Racisme er udbredt. Hvem er de største racister, sorte eller hvide? Det er sorte! Hvorfor? Fordi vi sorte også hader sorte. Alt det hvide hader ved sorte, det hader vi også ved os selv. Der er sorte og så er der niggas, og det er umuligt for dig at eje noget, når der er niggas i nærheden. Du kan for eksempel ikke have et stort tv. Jo, du kan godt have det, men du er nødt til at fjerne det om natten. Niggas blærer sig også med ting, andre finder helt normale. ’Jeg tager mig af mine børn’, siger de, men det er jo meningen, at du skal det, motherfucker! ’Jeg har aldrig været i fængsel!’. Hvad vil du have i præmie – en småkage?”

Chris Rock har udover sine stand-up shows fået sig en fin karriere indenfor tv-serier og film dog med overvejende biroller og de senere år lidt for mange af de tandløse præstationer ved siden Adam Sandler i ”Drengerøve”-serien. Han brænder næsten bedre igennem, når han lægger stemme til animationsfilm som ”Madagascar”, hvor han i originalversionen er zebraen Marty.

I både 2005 og i 2016 var Chris Rock vært for Oscar-ceremonien, og det spændte mest elegant af i 2016, hvor han var under pres for at boykotte ceremonien, da en mindre stribe sorte filmfolk gjorde det. Man er dog ikke Chris Rock, hvis man ikke overrasker i sådan en situation, hvad han gjorde med følgende stikpille til Will Smiths hustru, hvis beklagelser lignede, at hun var skuffet over manden ikke var nomineret:

”Jadas boykot af Oscar-ceremonien er lidt det samme, som hvis jeg boykottede Rihannes trusser. Jeg var ikke inviteret i første omgang.”

Hurtigt gik han dog videre til sagens kerne og adresserede hvorfor sorte ikke i fortiden havde protesteret: ”Vi havde vigtige ting at protestere mod. Vi havde for travlt med at blive lynchet til at koncentrere os om kategorien ’Bedste fotograf’”.

Torsdag aften optræder Chris Rock på sin ”Total Black Out”-tur i Royal Arena. På den nye tur der dækker det meste af USA, når han kun omkring Belgien og Skandinavien her i Europa. Noget tyder på, at han er for hårdt kost til de sydeuropæiske lande. Bedøm selv:

”Det eneste jeg ved om Afrika er, at det ligger meget langt væk. Omkring 35 timer i fly. Turen med båd derfra er så lang, at der stadig er slaver på vej hertil”.