Motion forlænger dit liv med fire år

Uanset hvor meget eller lidt du bevæger dig på arbejdet, kan du forlænge dit liv gennem fysisk aktivitet i fritiden. For folk med de mest stillesiddende job kan det dreje sig om op mod fire et halvt år, viser ny forskning.

Ansatte med stillesiddende arbejde kan tjene mest på at være fysisk aktive i fritiden, viser forskningen. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Sonny Munk Carlsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Løb, squads og bænkpres kan være med til at udskyde datoen for, hvornår du dør. Faktisk kan du leve op mod fire et halvt år længere, hvis du træner i fritiden.

Det viser en undersøgelse foretaget af en gruppe danske forskere, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

»Det ser ud som om, at uanset hvilke fysiske krav, der stilles til ansatte på deres arbejde, kan de tjene på at være fysisk aktive i fritiden. Og dem med stillesiddende arbejde kan tjene mest,« siger Andreas Holtermann, professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Sammen med syv andre forskere har han set på forholdet mellem fysisk aktivitet på arbejdet og fysisk aktivitet i fritiden. Som de første har forskerne undersøgt, hvor mange leveår, man kan forvente at kunne lægge til sit liv, hvis man er fysisk aktiv.

»Blandt folk med stillesiddende job ser vi, at dem, der er mest fysisk aktive i deres fritid, kan forvente at leve cirka fire et halvt år længere end dem, der er meget stillesiddende i deres fritid,« siger Andreas Holtermann.

»Gevinsten er godt tre år blandt dem, der har et moderat fysisk arbejde, hvor de ikke sidder stille hele tiden og ind imellem løfter,« tilføjer han.

Ifølge Andreas Holtermann er resultaterne fra undersøgelsen meget tydelige. Han påpeger dog, at en mangel ved undersøgelsen er, at det ikke fremgår specifikt, hvilken form for motion deltagerne i undersøgelsen dyrker.

Analysen er foretaget i et samarbejde mellem forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Frederiksberg Hospital, Bispebjerg Hospital og Syddansk Universitet.