Moskeen, man gang på gang forsøger at lukke

Grimhøjmoskeen i Aarhus er igen i vælten efter imam-udtalelser om, at utroskab ifølge sharialov bør straffes med stening og pisk. Det har skabt genklang, og det er langtfra første gang, at den kontroversielle moske skaber forargelse og krav om lukning.

ARKIVFOTO. Grimhøjmoskéen skal lukkes, og imam Abu Bilal skal væk, mener flere politikere blandt andet integrationsminister Inger Støjberg (V). (Foto: Brian Rasmussen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den er blevet kaldt en terror-rede, udemokratisk og anklaget for at radikalisere unge.

Grimhøjmoskeen i Aarhus-forstaden Gellerup har gang på gang været udsat for kritik – og med god grund, vil mange mene. For det har ikke skortet på kontroversielle udtalelser fra moskeens ledelse de seneste år.

Tilkendegiver IS-støtte

Tilbage i 2014 kunne Østjyllands Politi fortælle, at man i regionen havde registreret 27 hellige krigere, som var udrejst fra området for at deltage i væbnet konflikt i Syrien og Irak. Heraf havde 22 haft deres gang i Grimhøjmoskeen.

Det benægtede moskeformand Oussama El-Saadi dog. Men i DR-dokumentaren »Den fordømte moske« fra 2014 tilkendegav samme El-Saadi dengang, at han har stor sympati for terrororganisationen Islamisk Stat, og at han »håber, at IS vinder, og at vi en dag har en islamisk stat i verden«. Han sagde desuden, at han »ikke går ind for demokrati«, og at Victor Kristensen, der drog i krig og døde som selvmordsbomber i Irak, var en »helt«. Victor Kristensen havde forinden sin afrejse besøgt Grimhøjmoskeen flere gange.

Sagen fik i januar 2015 Dansk Folkepartis Martin Henriksen og Socialdemokraternes Trine Bramsen til at kræve moskeen lukket. Justitsministeriets kronjurister vurderede dog, at moske-formandens udtalelser og IS-støtten ikke var nok til at forbyde moskeen. En lukning ville kræve en grundlovsændring, lød det. Moskeen fik lov at bestå.

Snart kom ledelsen da også på andre tanker, og begyndte aktivt at fraråde unge at rejse til Syrien og i hellig krig.

»Vi prøver at forklare dem, at det er en dårlig idé, at man kæmper mod hinanden som muslimer i Syrien,« sagde Oussama El-Saadi til TV 2 Østjylland:

»Når forældre lærer deres børn islam på den rigtige måde, så undgår de, at deres børn tager dårlige beslutninger i livet,« fortsatte formanden.

En holdningsændring hos moske-ledelsen, der tilsyneladende virkede. Det konkluderede både Østjyllands Politi og Aarhus Kommune sidste år. Begge myndigheder giver moskeen en del af æren for, at det lykkedes at mindske tilstrømningen af unge østjyder, der rejser til Syrien. Fra 1. januar 2014 og frem til oktober året efter blev der således blot registreret fire.

Fredagsbøn og jødehad

Det var også i 2014, at imamen Abu Bilal - der til dagligt er tilknyttet Grimhøjmoskeen og som også spiller en hovedrolle i den nuværende sag mod moskeen - for alvor fik skabt sig et navn i danske medier.

Under en fredagsbøn, som han ledte i en moske i Berlin i sommeren 2014, kom han ifølge flere medier med stærkt kontroversielle udtalelser om jøder.

»Tæl dem og dræb dem hver og én,« skulle imamen blandt andet have sagt under fredagsbønnen.

Hans udtalelser blev dengang fordømt af danske politikere, og formanden for Trykkefrihedsselskabet, Katrine Winkel Holm, valgte at politianmelde imamen for at opfordre til drab på jøder.

Den tyske anklagemyndighed tiltalte ham for hetz mod befolkningsgrupper, og Abu Bilal blev idømt en bøde på 10.000 euro svarende til 75.000 kroner i sagen, men nægtede at betale bøden. I Danmark droppede Østjyllands Politi at sigte imamen med henvisning til retsprincippet »ne bis in idem«, som går på, at man ikke kan føre sag mere end én gang mod en person for samme handling.

Abu Bilal har efterfølgende fortalt, at han med udtalelserne følte sig misforstået.

Utroskab straffes med pisk

Senest har moskeen skabt overskrifter, fordi TV 2 med skjulte optagelser i dokumentaren »Moskeen bag sløret« angiveligt afslører samme Abu Bilal i at undervise i, hvordan koranens sharialov tilsiger, at utroskab bør føre til stening og pisk.

»Hvis en gift eller skilt kvinde begår utugt, og hun ikke er jomfru og begår hor, så skal hun stenes til døden,« siger imamen blandt andet, ifølge TV 2s oversættelse.

Vi er danske muslimer der bor i Danmark og vores rettigheder er sikret i danske grundlov. Vi har ikke overtrådt noget...

Posted by Oussama El Saadi on Sunday, 28 February 2016

Undervisningen foregår ifølge tv-kanalen i et lokale i moskeen i Gellerup, hvor en gruppe kvinder og børn samles for at blive undervist i sharialovgivningen.

Konfronteret med, hvorvidt Grimhøjmoskeen faktisk går ind for stening som straf for utroskab, har formand for moskeen, Oussama El-Saadi, efterfølgende sagt til Ritzau:

»Det er et godt spørgsmål. Det er ikke noget, som jeg kan afvise eller ikke afvise, fordi det står i sharialoven, som man som muslim skal leve så meget efter som muligt. Men når man bor i Danmark, er det ikke alt, man kan praktisere inden for den danske lovgivning.«

Sagen har fået Østjyllands Politi til at meddele, at man nu undersøger, om imamens udtalelser er strafbare, og politikerne står - igen - i kø med krav om, at moskeen lukkes. Blandt dem er udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mandag:

»Jeg har allermest lyst til at få jævnet Grimhøjmoskeen med jorden,« sagde hun som reaktion på TV 2s oplysninger.

Socialdemokraternes Trine Bramsen har desuden kaldt justitsminister Søren Pind og udlændinge- og integrationsministeren Inger Støjberg i samråd om sagen for at få ministeren til at undersøge, om der er belæg for at lukke moskeen på baggrund af udtalelserne i TV 2-dokumentaren.

Også de Konservative og Dansk Folkeparti har været på barrikaderne og kræver, at moskeen bliver lukket.

Det vil dog fortsat kræve en grundlovsændring, vurderer lektor i forvaltningsret ved Roskilde Universitetscenter Pernille Boye Koch over for Berlingske. Hun henviser til grundlovens paragraffer om forenings- og religionsfrihed, som blokerer for politikernes ønske om at lukke moskeen.

»Lige præcis på det her område har vi en ret liberal regulering i Grundloven, også i sammenligning med eksempelvis Tyskland, som jo har et forbud mod eksempelvis Hizb ut-Tahrir og nazistiske foreninger,« siger hun.

Optagelserne bliver vist i TV 2-dokumentaren »Moskeen bag sløret« tirsdag aften.