Moské tager afstand fra egen imam

På TV 2 er en imam fra Københavnske Stormoské afsløret i at rådgive en kvinde i henhold til sharia. Moskeen tager afstand fra udtalelserne, men afviser ikke, at den vil benytte samme imam igen.

Skjulte optagelser viser, at en imam i Københavns Stormoské anbefaler en kvinde at undlade at melde sin voldelige mand, at manden har ret til flerkoneri, og at hun ikke må nægte ham sex. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af den seneste uge har TV 2 i programserien »Moskeerne bag sløret« ved hjælp af skjult kamera dokumenteret, hvordan flere moskeer i Danmark rådgiver kvinder i strid med dansk lovgivning – blandt andet ved ikke at tage afstand fra flerkoneri.

Det tredje af i alt fire afsnit rullede tirsdag over skærmen, denne gang med optagelser fra det københavnske og odenseanske moskémiljø. Blandt moskeerne, der i dette afsnit blev sat fokus på, er Københavns Stormoské, der officielt bærer navnet Hamad Bin Khalifa Civilisation Center. Moskeen, der ligger på Nørrebro i København, har op imod 1.000 deltagende ved fredagsbønnen og er Danmarks største moské.

I programmet interviewes moskeens ene talsperson, Mohanad Mansour, om, hvorvidt moskeen fremmer eller modvirker integration. Han fortæller, at han »aldrig har haft den opfattelse, at islam undertrykker kvinden. Tværtimod«. Og han fortæller, at han tror, »at kvinden har flere rettigheder end os mænd«. Da TV 2s journalist spørger, hvorvidt man vil kunne opleve en kvinde blive undertrykt i islams navn i moskeen, svarer Mansour:

»På det her sted? Nej, det vil man helt klart ikke.«

Samtidig oplyste moskeens anden tals­per­son, Kodes Hamdi, i en kommentar til de første to programmer til Berlingske i fredags, at de synspunkter, der er blevet fremlagt i eksempelvis Grimhøjmoskeen om flerkoneri og tvang, ikke er synspunkter, de deler i Hamad Bin Khalifa Civilisation Center.

Alligevel viser de skjulte optagelser, der blev bragt tirsdag aften, at moskeens imam, libyeren Mohamad Ali Blaou, fortæller muldvarpen »Fatma«, at hun ikke skal melde sin voldelige ægtemand til politiet, at ægtemanden må nægte hende at arbejde, at han har ret til flerkoneri, og at hun ikke må nægte sin mand sex.

Moskeens talskvinde, Kodes Hamdi, understreger over for Berlingske, at moskeen ikke deler de synspunkter, imamen fremlægger i programmet.

»De ting, som imamen siger i udsendelsen, er ikke noget, han offentligt har sagt. Det kommer meget bag på mig. Han har mange gange prædiket om mange aktuelle emner, hvor det har været helt i tråd med dansk lovgivning. Det er sådan i Danmark, at vi ikke har en imamuddannelse, og derfor er vi tvunget til at hente imamer udefra, og de kender derfor ikke den danske lovgivning. Det er selvfølgelig problematisk,« siger Kodes Hamdi.

Imamen er rejst ud af landet

Kodes Hamdi oplyser, at imamen ikke længere arbejder for moskeen, idet han i februar valgte at flytte til London. Derfor har moskeen heller ikke nogen imam lige nu.

»Det var så svært at ansætte en imam, at vi holdt åbningscermoni uden at have en imam. Vi ved, det er en svær opgave at ansætte en imam. Derfor ansatte vi også ham her – en ung imam, vi tænkte, der var nem at integrere. At han så rådgiver mod dansk lov, det tager vi afstand fra,« siger Hamdi.

At nogen måske vil mene, at de i Hamad Bin Khalifa Civilisation Center taler med to tunger, når talspersonerne oplyser, at imamerne prædiker for integration, men rådgiver i strid med den danske lovgivning, forstår Kodes Hamdi ikke:

»Vi har en talsmand, der fortæller, hvad vi står for. At en imam siger noget andet, det er uheldigt. Det var ikke noget, vi vidste, og det er ikke holdninger, vi deler. Det, han siger i de små kroge, kan vi ikke stå inde for.«

Men hvis man bliver nødt til at hente en imam i udlandet, der ikke kender dansk lovgivning, og man samtidig har et ideal om at prædike for integration, burde man så ikke føre noget kontrol med, hvad der bliver sagt?

»Vi har mange gange fortalt denne imam om dansk lov. Det, der bliver sagt i programmet, er i strid med det, vi har aftalt med ham, at der skulle rådgives om. Som kvinde bliver jeg personligt forbavset over, at han siger de ting. Islam går ind for, at man skal tilpasse sig de regler og normer, der gælder, hvor man bor. Hvis man flytter til Danmark, burde den danske lovgivning stå øverst på ens liste over prioriteter, og det kan man ikke sige, de har gjort her,« siger Kodes Hamdi.

Hun understreger, at man i Københavns Stormoské tager skarpt afstand fra flerkoneri, da »det ingen steder hører hjemme i Danmark«. Samtidig fastslår Kodes Hamdi, at enhver, der udsættes for vold, bør melde det, og at ingen anden burde rådgive om andet.

Imam meldt til politiet

»Uanset hvad imamen siger, står det heller ikke noget sted i sharia, at manden må nægte en kvinde arbejde, Og det er fuldstændigt forkert, at en kvinde ikke kan nægte en mand samleje. Hvis hun ikke vil, så vil hun ikke. Samleje er ikke noget, der kun skal friste manden,« siger Hamdi som svar på imamens udtalelser.

Hvad så, hvis denne imam ønsker at vende tilbage til moskeen?

»Så skal det være på vores præmisser. Så skal han ikke kunne sige de ting her. Det vil kræve en alvorlig jobsamtale. Men vi vil ikke udelukke, at han vil kunne blive genansat. Vi er selvfølgelig kede af det, han har sagt. Men alle mennesker kan fejle,« siger Kodes Hamdi.

Talskvinden fortæller, at hun kort har diskuteret optagelserne med imamen, der mener, at der er klippet i hans udtalelser.

Det er ikke kun i Aarhus og København, at imamer er har mødt modstand i kølvandet på programserien. Også i Odense er en imam kommet i vælten. Det drejer sig om imamen Abu Hassan, der i et klip optaget med skjult kamera, fortæller, hvordan man skal snyde kommunen for at få en lejlighed. Det har fået kommunen til at ville anmelde imamen Abu Hassan til politiet for opfordring til socialt bedrageri.