Moské på Nørrebro har skabt overskrifter i to årtier – nu vækker en milliondonation på ny undren

Nyheden om, at saudiarabiske millioner er løbet ind på kontoen i Nørrebro-moskeen Taiba, er den seneste i rækken af kritiske historier om moskeen. I de sidste to årtier har moskeen spillet statist i historier om dybt kritisable personligheder og praksisser.

Det er her på Nørrebro, Taiba-moskeen ligger. Og det er også her, moskeen vil udvide med en daginstitution til 80 børn. Saudi-Arabien har sponsoreret udvidelsen med fem millioner kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

På Nørrebro i København ligger en moské, som nu er omdrejningspunktet i en opsigtsvækkende sag.

Fem millioner kroner er blevet overført fra det saudiarabiske regime til den lille Taiba-moské i Titangade på Nørrebro. Og bekymringen ligger ifølge eksperter i, om Saudi-Arabien ønsker en modydelse.

Men det er blot en godhjertet donation, forsikrer den saudiarabiske ambassade i en e-mail til Berlingske.

Alligevel vækker det undren. For Taiba-moskeen har et noget flosset ry for at gæstes af og huse radikale islamister. Gennem de seneste årtier er Taiba-moskeens navn lejlighedsvis dukket op hist og her i historier om dybt problematiske personer, praksisser og sågar terrorvirksomhed.

Terrorister blandt besøgende

Blandt moskeens besøgende var den berygtede Omar el-Hussein, gerningsmanden bag terrorangrebet i 2015 på Krudttønden og synagogen i Krystalgade i København. Omar el-Hussein kom i moskeen, men Taibas bestyrelse har sidenhen til DR afvist at have noget kendskab til Omar el-Husseins involvering i foreningen.

Også hadprædikanten Said Mansour har haft sin gang i Taiba-moskeen. Mansour blev i 2015 idømt fire års fængsel for at opfordre til terror og hellig krig, og i 2016 stadfæstede Højesteret beslutningen om, at han skulle have annulleret sit danske statsborgerskab og udvises af Danmark.

I 2019 kom det frem, at Said Mansour var blevet sigtet i Marokko mistænkt for medvirken til terrorangreb i Casablanca i 2003, der kostede 41 mennesker livet og sårede flere hundrede.

En britisk islamistisk prædikant ved navn Kamal el-Mekki fik i 2015 forbud mod at holde foredrag på skoler i både Norge og Sverige.

28. oktober 2016 blev Kamal el-Mekki imidlertid inviteret til at tale ved fredagsbønnen i Taiba, og det vakte opsigt, da Kamal el-Mekki i YouTube-videoer bl.a. havde ytret sig om at dræbe forhenværende muslimer, der har vendt deres religion ryggen.

Taiba-moskeen havde før 2013 til huse i Heimdalsgade på Nørrebro, men ansøgte Københavns Kommune om for fremtiden at benytte adressen i Titangade 15 til »Nørrebro Kultur- og Aktivitetscenter«, da lokalerne i Heimdalsgade ikke var store nok.

I ansøgningen lød det, at adressen skulle bruges som: »Et religiøst og kulturelt samfund med det formål at skabe et religiøst samlingspunkt for nydanske indvandrerfamilier med primært sunnimuslimsk familiemæssig baggrund«.

Glostrupsagen

Terrorsagen i Glostrup fra 2005 trak overskrifter i såvel danske som udenlandske medier og drejede sig om, at fire personer blev varetægtsfængslet for mistanke om indblanding i planlægningen af et terrorangreb.

De anholdte var mistænkt for at have tætte forbindelser til terrorsigtede i Bosnien-Hercegovina. En 17-årig mand blev i 2007 idømt syv års fængsel for planlægningen, og han samt tre medtiltalte modtog frem til sommeren 2005 undervisning i Taiba-moskeen i Heimdalsgade ved en selvudnævnt imam ved navn Abu Ahmed. Vidner i sagen mente dengang, at Abu Ahmed havde hjernevasket unge mennesker med ekstreme holdninger.

Moskeen har også på sine to adresser dannet rammerne om tilhængere af det islamistiske politiske parti Hizb ut-Tahrir, der distancerer sig fra et vestligt syn på demokrati, ligestilling og menneskerettigheder.

I 2006 bekræftede imamen Hassan Salaa over for den svenske avis Sydsvenskan, at medlemmer af Hizb ut-Tahrir kom i moskeen, men nedtonede samtidig moskeens kontakt til personerne:

»Hizb ut-Tahrir er individer, der kommer her og beder. Vi har ikke noget at gøre med dem,« sagde han dengang.