Mosaisk Troessamfund vil skifte navn

Det jødiske trossamfund ønsker navneændring til "Det Jødiske Samfund i Danmark".

Synagogen i Krystalgade i København. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

I næsten 200 år har de danske jøders største trossamfund heddet Mosaisk Troessamfund. Det vil sige længere, end folkekirken har heddet folkekirken. Men nu er det måske snart slut, skriver Kristeligt Dagblad.

Et enigt Repræsentantskab i Mosaisk Troessamfund har bedt Delegeretforsamlingen om ved næste møde at tage stilling til en navneændring til "Det Jødiske Samfund i Danmark".

Formanden for Mosaisk Troessamfund, Stefan Isaak, forklarer, at trossamfundets vedtægter alligevel skal ændres med nogle smådetaljer, og derfor har Repræsentantskabet besluttet, at man bør fremtidssikre med et navn, som flere kan identificere sig med.

- For nogle jøder er det en hindring, at ordet trossamfund indgår i navnet, og spørger man almindelige mennesker på gaden, er jeg sikker på, at mange ikke aner, hvad Mosaisk Troessamfund er, siger han.

Formanden afviser samtidig, at navneændringen handler om, at han kan få opfyldt sin oprindelige drøm om, at Mosaisk Troessamfund skulle være en paraplyorganisation af alle jødiske samfund i Danmark - udover Mosaisk Troessamfund er det den lille ultraortodokse menighed Machsike Hadas og den nyere, reformmenighed Shir Hatzafon.

- Så langt er vi slet ikke kommet. Men hvis vi en gang ad åre kan blive enige, så er navnet da klar, siger han.

- Det handler mere om at tone rent flag. Og vores svenske søsterorganisation hedder for eksempel Den Jødiske Forsamling, tilføjer han.

Karin Weinholt, præst i Ordrup og konsulent om jødedom i forbindelse med Den Store Danske Encyklopædi, siger, at ønsket om navneskifte nok især signalerer et ønske om at være mere moderne.

- Det handler om at komme væk fra det helt igennem forhistoriske ord "mosaisk" og måske nok også om at fastholde de jøder i Mosaisk Troessamfund, som kunne være fristet af Shir Hatzafon, blandt andet fordi de reformerte anerkender blandede ægteskaber som medlemmer, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Blandt de unge jøder i Danmark gifter omkring 80 procent sig med ikke-jøder. Og mens Mosaisk Troessamfund indtil videre ikke har ønsket at optage ikke-jødiske ægtefæller som medlemmer, så er det ikke et problem i Shir Hatzafon.

Delegeretforsamlingen, som er en slags folketing for Mosaisk Troessamfund, mødes til februar.


Kilde: Kristeligt Dagblad