Morten Olsen til briterne: Please, bliv i EU

Flere danske og udenlandske kendisser inden for alt fra fodbold til forfatterskab opfordrer briterne til ikke at lave en Brexit i forbindelse med den kommende EU-afstemning.

Morten Olsen før efterårets playoff-kampe mod Sverige til EM i Frankrig Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Hvad har den tidligere danske fodboldlandstræner, Morten Olsen, til fælles med den franske Arsenal-manager, Arsene Wenger, svenske Björn Ulvaeus fra ABBA, sangerinden Nana Mouskouri fra Grækenland og mange andre kendisser inden for kunst, kultur og sport?

De deler en bekymring for, om briterne til EU-afstemningen senere på måneden vil lave en Brexit og forlade unionen. Ja, så bekymrede er de, at de har skrevet under på det, de kalder et kærlighedsbrev, til det britiske folk.

I det åbne brev netop offentliggjort i Times Literary Supplement rækker de som EU-borgere hænderne ud til briterne og minder dem om, at de har mange venner på kontinentet, og de opfordrer dem til at forblive i unionen.

Morten Olsen er ikke den eneste kendte dansker, der har skrevet under på det åbne brev. Det samme har antropolog og professor Andreas Roepstorff, filminstruktørerne Lone Scherfig og Susanne Bier, arkitekten Jan Gehl og madmanden og manuskriptforfatteren Adam Price.

Morten Olsen beskriver over for Berlingske sig selv som »dansker med stort DK«. Men efter 40 års liv og levned rundt omkring på kontinentet kan han fra sit hjem i Belgien konstatere, at han »også er europæer«.

»På mange områder fungerer EU jo meget godt. Vi lever i en globaliseret verden, og jo flere vi er sammen, jo bedre står vi,« mener han:

»Hvis nu et af de politisk store og betydningsfulde lande melder sig ud, hvad så? Hvad bliver det næste? Enkelte lande som Schweiz klarer sig uden at være medlem af EU, men vi kommer længst ved at være sammen.«

Morten Olsen tilføjer, at han ikke længes tilbage til et Europa med gylden, franc og d-mark.

I kærlighedsbrevet hedder det bl.a., at »det ikke alene er traktater, der knytter os til jeres land, det er også bånd af beundring og varme følelser«. Ordene er forfattet af den franske mediemand Philippe Auclair, den græske forfatter Apostolos Doxiadis og den østrigske skribent Robert Rotifer.

For Adam Price handler det også om bånd. Han beskriver sig selv som skabsbrite, hvis slægts rødder står i den britiske muld.

»Jeg har en stor kærlighed til det gamle imperium på godt og ondt. En veneration. Jeg kommer der meget, arbejder på en TV-serie derovre og har på såvel det personlige som professionelle plan flere forbindelser i London,« fortæller han:

»Det er klart at briterne er vigtige for det europæiske projekt. Et fredsprojekt. For at det skal give 100 procent mening, skal det ikke kun være et kontinentalt projekt. Briterne skal være med, så EU får en hel europæisk stemme.«

Adam Price vælger dog at være optimist. Han regner med, at briterne til folkeafstemmingen 23. juni siger ja, sådan som den konservative Cameron-regering i øvrigt også anbefaler.

Forfatterne bag brevet anerkender dog briternes ret til at stemme, som de finder bedst.

»Alle os i Europa respekterer det britiske folks ret til selv at bestemme, om de vil blive sammen med os i den europæiske union. Det er jeres beslutning, den accepterer vi. Men, hvis det altså kan hjælpe tvivlerne med at bestemme sig, så vil vi gerne have lov til udtrykke, hvor meget vi påskønner at have Storbritannien i unionen,« lyder det i brevet.

Brevet slutter med et »please, Storbritannien, bliv«.