Morten Kabell: »Det er ikke klædeligt, når en politiker skifter mening blot for at få taletid i medierne«

Københavns teknik- og miljøborgmester svarer igen på kritikken af kommunens plan om sortering af madaffald, der køres langt væk, fordi der ikke findes et anlæg nær byen, der kan håndtere det.

ARKIVFOTO 2013 af Morten Kabell. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen

Ordet politikerlede optræder igen og igen i debatten om de danske politikere, og mange har givet deres bud på årsagen til at befolkningen er blevet trætte af deres folkevalgte.

Det seneste bud kommer fra Københavns teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL). Han kalder Cecilia Lonning-Skovgaards (V) kritik af kommunens storstilede udrulning af en affaldssorteringsordning for »mudderkastning« og »den type stof, politikerlede er skabt af.«

Kritikken af ordningen går primært på, at kommunen har valgt at husstandsomdele affaldsspande og skraldeposer til 255.000 københavnere på trods af, at der endnu ikke findes et bynært biogasanlæg, der kan håndtere affaldet. Derfor bliver det kørt mellem 130 og 170 kilometer rundt i tunge lastbiler, inden det bliver brændt af til fjernvarme og elektricitet i Sydvestsjælland eller på Lolland.

»Der er en masse mellemregninger, der ikke stemmer. Man får grundlæggende det indtryk, at det her er et prestigeprojekt fra Morten Kabells side, der med vold og magt skal trykkes igennem, inden han om få måneder stopper som borgmester,« sagde Cecilia Lonning om udrulningen af ordningen.

Læs hele den historie i linket herunder:

»Jeg stiller mig meget uforstående over for kritikken fra Cecilia Lonning-Skovgaard. Venstre har selv stemt for, at københavnerne skal i gang med at sortere deres bioaffald vel vidende, at vi endnu ikke har et biogasanlæg i København,« svarer Morten Kabell.

Ser man på referatet fra mødet den 5. september 2016, hvor Teknik- og Miljøudvalget besluttede, at københavnerne skulle kildesortere deres affald, står der i en protokolbemærkning, at Venstre sammen med en række andre partier pålægger forvaltningen at arbejde for at etablere et bynært biogasanlæg sammen med omegnskommunerne.

»Det er fuldstændig rigtigt, at et enigt udvalg beder om at få sat farten op på arbejdet med et bynært biogasanlæg. Det var vores forhåbning, at man i dag ville være længere i den proces, så man snart kunne tage det i brug,« bekræfter Cecilia Lonning-Skovgaard.

Hun mener dog stadig at kritikken af den ordning, som hendes eget parti har været med til at indføre, er berettiget:

»Det var ikke soleklart for os, at der var tale om flere hundrede kilometers transport. Vi mangler stadig det fulde overblik. Jeg tror ikke, at det var gået op for særligt mange, at det drejer sig om de afstande som jeres artikel peger på. Dybest set kan man jo gange afstanden med to, for lastbilerne skal jo hjem igen.«

Morten Kabell giver udtryk for, at kritikken i virkeligheden handler om noget helt andet end den konkrete ordning om sortering af madaffald:

»Det klæder ikke Venstres spidskandidat at skyde mig i skoene, at bioaffaldsordningen er et prestigeprojekt, jeg har presset igennem, når hun selv har stemt for det. Det lugter mere af, at Cecilia Lonning-Skovgaard har så travlt med at profilere sig selv i den kommunale valgkamp, at hun glemmer de aftaler, hun selv har indgået,« siger han.

Er din kritik af ordningen et udtryk for reel miljø- og energipolitik, eller handler det dybest set om, at du vil profilere dig selv i forbindelse med den kommende valgkamp til kommunalvalget?

»Det handler om at præsentere en linje for københavnerne. Vores linje er, at vi gerne vil have en grøn by og at vi gerne vil være med til klimafremmende initiativer. Vi synes, at man bør vælge løsninger, der ikke er for langhårede eller besværlige, og for det andet burde man fortælle københavnerne den fulde historie, når man går ud og præsenterer de her løsninger,« svarer Cecilia Lonning-Skovgaard til Berlingske.