Morfinplastre har resulteret i flere end tusinde fejl

Der er risiko for overmedicinering, når plejehjemsbeboere får sat morfinplastre på kroppen. Sidste år blev der indberettet 1.128 fejl med plastrene.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver femte demente plejehjemsbeboer fik i 2010 sat et morfinplaster på kroppen. Det viser en undersøgelse fra Nationalt Videnscenter for Demens. Men nu viser det sig, at der jævnligt sker fejl, når patienter bliver behandlet mod smerter med morfinplastre.

Sundhedspersonalet i kommunerne indberettede sidste år 1.128 fejl med plastrene, skriver dr.dk. 17 af fejlene var alvorlige, og en enkelt fejl førte til, at en person døde.

Blandt de hyppigste fejl er, at patienterne bliver overmedicineret, fordi de får to plastre på.

»Hvis man ikke får dokumenteret, hvor man får sat plasteret, kan det være svært at finde det igen. Det kan betyde, at man kommer til at sætte et ekstra plaster på, og så bliver det farligt for patienten,« siger overlæge og chef for læringsenhed hos Patientombuddet, Lena Graversen, til dr.dk.

Selv om det er læger, der ordinerer smerteplastre, er det kommunalt ansatte, der håndterer dem, når de skal anvendes på patienter på plejehjem og i ældreplejen.

Formand for social- og sundhedsudvalget i Kommunernes Landsforening (KL), Thomas Kastrup-Larsen (S), siger til DR Nyheder, at 1.128 fejl er for mange. Han mener dog, at det høje tal kan hænge sammen med, at kommunernes ansatte gør mere for at indberette fejl.

Ifølge den nye undersøgelse fra Nationalt Videnscenter for Demens har de amerikanske myndigheder to gange advaret mod forbruget af smerteplastre.