Mor til Kundby-pigen bad om hjælp flere gange: PET sagde, jeg ikke skulle være bekymret

Moren til den 17-årige terrortiltalte Kundby-pige var bekymret for sin datter og ville have hende indrullet i et antiradikaliseringsprogram. Det kunne kommunen ikke hjælpe med, fortæller hun.

Retten i Holbæk d. 19. april 2017- - Se RB 20/4 2017 10.59. En 17-årig pige forklarer, at det var kort tid, hun så op til el-Hussein. Hun er tiltalt for forsøg på terror.. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Moren til den nu 17-årige pige fra Kundby, der er tiltalt for at planlægge angreb mod to danske skoler, forsøgte flere gange forgæves at få hjælp til sin datter.

Det kom frem under fredagens retsmøde, hvor både pigens mor og bror var indkaldt som vidner.

Flere gange i løbet af efteråret 2015 tog moren således kontakt til både kommune og politi, fordi hun var bekymret for sin datter.

Første gang var 15. september 2015. På det tidspunkt var datteren begyndt at vise stor interesse for Tyrkiet, som hun havde besøgt i sommerferien, og for islam.
»Jeg ville gerne have noget råd og vejledning til, hvordan jeg forholder mig til det,« forklarede moren, der var bekymret for, at hendes datter hørte tyrkisk musik, gerne ville lære tyrkisk, og senere stoppede med at spise svinekød.

Men kommunen reagerede ifølge moren ikke.

I en skrivelse, som en socialrådgiver på skolen foretog på baggrund af morens henvendelse og som blev fremvist i retten, fremgik det, at pigen ville konvertere til islam, fordi hun var blevet forelsket i en tyrkisk mand.
Pigen konverterede til islam 17. oktober 2015.

»Der sker jo ikke noget«

Moren havde igen kontakt til kommunen 20. november. Natten forinden havde politiet været til stede på familiens adresse, fordi Kundby-pigen ved en fejl havde sendt en sms til en forkert modtager. I sms’en står der, at hun »desperat« søger en, som kan hjælpe hende med »jihad«. Vedkommende, der modtog sms'en, orienterede politiet, som ved 2-natten troppede op. 

Trods den voldsomme reaktion fra politiet blev der i de efterfølgende dage ikke foretaget yderligere, fortæller moren. Derfor ringede hun selv til kommunen, men fik et frustrerende svar.

»Jamen, der sker jo ikke noget. Der bliver ikke gjort noget,« fortæller moren.

2. december var pigen indkaldt til en bekymringssamtale, hvor både det lokale politi, en af pigens tidligere lærere og Politiets Efterretningstjeneste (PET) deltog. Efterfølgende var moren i dialog med medarbejderen hos PET.

»Han sagde, at jeg ikke skulle være bekymret, for de vurderede, at hun overhovedet ikke kunne finde på noget,« siger Kundby-pigens mor under fredagens retsmøde.

»Så de var ikke bekymrede?,« spørger pigens forsvarer, Mette Grith Stage.

»Overhovedet ikke,« svarer moren.

Hun bad dog alligevel bad PET om råd.

»De råd jeg fik, var noget med maden. De syntes, at hvis N [Kundby-pigen, red.) ikke ville spise svinekød og jeg absolut skulle have det til aften, måtte jeg lave to retter mad,« husker hun.

I den efterfølgende periode frem mod anholdelsen af den på det tidspunkt 15-årige pige var moren ifølge eget udsagn stort set i kontakt med kommunen hver dag om sin datter.

Blandt andet foreslog hun kommunen, at datteren skulle have hjælp af en psykolog og tilbydes et antiradikaliseringsprogram, men »det kunne de åbenbart ikke«.

»Det er frustrerende, at man i dagens Danmark ikke kan få noget hjælp, når man beder om det,« siger moren.

Forud var gået et forløb, hvor pigen havde haft selvskadende adfærd og var i en stor del af sin skoletid ifølge moren offer for mobning.

Moren til Kundby-pige var bekymret

Det var også moren, der sammen med pigens bror tog kontakt til politiet 12. januar 2016 - dagen inden pigens anholdelse.

Det skete, efter de i forbindelse med malerarbejde i familiens kælder havde fundet kemikalier og målebægere og en bøtte med påskriften »TATP«, som de mente måtte tilhøre pigen. TATP er et sprængstof, man bruger til at fremstille bomber.

Midt- og Vestsjællands Politi rykkede ud til adressen og beslaglagde materialerne. Dagen efter vendte politiet tilbage på adressen, hvor pigen blev anholdt.

»Vi var bekymrede,« konstaterer moren.

»Bekymrede for, at det var mere end bare opmærksomhed, man søgte ved det her?« vil anklager Kristian Kirk vide.

»Ja.«

Kundby-pigen, som hun efterfølgende er blevet kaldt, er siden blevet tiltalt efter terrorparagraffen for at planlægge terrorangreb mod to skoler og for et overfald af en ansat på den institution i Jylland, hvor hun har siddet varetægtsfængslet. Pigen nægter sig skyldig i terrortiltalen, men har erkendt overfaldet.

Pigens bror var også indkaldt, men ønskede ikke at udtale sig i retten.

Fredag er afsat til vidneforklaringer i sagen. Ni personer er indkaldt. Der er et stort sikkerhedsopbud omkring Retten i Holbæk, hvor et stort antal betjente er til stede – flere tungt bevæbnet og iført skudsikre veste.