Mor søgte hjælp fire gange inden tragedie

Region Nordjylland afviser at have lavet fejl i sagen om en 20-årig kvinde, der kvalte sit spædbarn.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Vi gjorde, hvad vi skulle, mener Region Nordjylland.

Der er ingen grund til kritik af den psykiatriske skadestue i Aalborg efter en ung mors tragiske drab på sit eget spædbarn i sidste uge.

Det mener vicedirektør i Psykiatriledelsen i Region Nordjylland, Morten Kjølbye.

Vurderingen kommer efter, at personalet på skadestuen onsdag var samlet for at gennemgå forløbet op til drabet.

- Der er ikke noget, der giver anledning til, at vi skulle have reageret anderledes, siger Morten Kjølbye til nordjyske.dk.

Forsøgte at få hjælp fire gange

Fredag i sidste uge kvalte den unge mor sin nyfødte søn med en pude og forsøgte derefter at tage sit eget liv med et ukendt antal piller.

Inden da havde hun mindst fire gange været i kontakt med sundhedsmyndighederne for at få hjælp. Alligevel mente ingen af de sygeplejersker og læger, som tilså den 20-årige mor, at hendes situation var så alvorlig, at hun skulle indlægges.

Så sent som dagen før det tragiske drab, var hun forbi skadestuen i både Hjørring og Aalborg efter at have taget otte panodiler.

- Selvfølgelig er otte panodil-piller et signal til os, men det er ikke farligt som sådan at indtage det antal piller. Der er ikke tale om en overdosis, siger Morten Kjølbye til nordjyske.dk.

Personalet vurderede, at den 20-årige kvinde ikke var til fare for sig selv eller sine omgivelser

- I bagklogskabens lys var det en forkert vurdering. Men det betyder ikke nødvendigvis, at personalet har lavet fejl, siger Morten Kjølbye til avisen.

Oplysninger tilgik egen læge

Han mener ikke, at personalet kunne have handlet anderledes.

- Ud fra en samtale på psykiatrisk skadestue skal en psykiater vurdere, om patienten har en psykisk lidelse, og om patienten er i overhængende risiko for at være til fare for sig selv eller sine omgivelser, siger han.

Vicedirektøren bekræfter over for avisen, at oplysningerne om kvindens ophold på både skadestuen i Hjørring og psykiatrisk skadestue i Aalborg blev overført til kvindens egen læge.

Og netop om fredagen - dagen efter de to skadestue besøg - var den unge mor i kontakt med sin egen læge. Senere samme dag kvalte hun sin få dage gamle søn.