Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Total forladthed.
Det var den følelse, Frederiks forældre stod tilbage med, da deres ældste barn som fem-årig fik stillet diagnosen autisme.
»Vi var helt på bar bund. Bortset fra en enkelt bog, skrevet af en mor til et autistisk barn, fandt vi kun faglitteratur, som vi slet ikke havde overskud til at sætte os ind i, om autisme. Og vi var ret alene med vore spørgsmål og tanker, til vi kom på et kommunalt kursus med andre forældre i samme situation,« fortæller Dorthe Ørsig, mor til Frederik på godt ni år og Freja på snart otte.
Nu har hun, der er fotograf ligesom sin mand, Frank Pedersen, skrevet bogen »Mor hjælp mig«, udgivet af Videncenter for Autisme. Her deler hun ud af sine erfaringer i form af en række gode og overskuelige råd, nedskrevet i sene aftentimer, mens hun skulle være inden for Frederiks synsvidde, indtil han faldt i søvn - en periode, der nu er overstået.
»En aften, da jeg igen lå i Frederiks seng ved hans side, spurgte jeg ham: »Frederik, hvor gammel skal du være, før mor kan gå ned i stuen, og du kan sove selv?« Frederik var otte år på det tidspunkt, og han tænkte sig om meget længe, før han svarede: »Når jeg er 35 år, mor.« Jeg kunne ikke lade være med at grine og udbrød: »Jamen, Frederik, så er mor jo 62 år gammel!« Frederik grinede, og vi blev enige om, at det var på tide, at han selv faldt i søvn, og jeg gik ned i stuen. Det er meget få gange, han er kommet ned siden, og jeg følger ham bare i seng igen, hvis det sker, og siger, at han skal sove,« skriver Dorthe Ørsig i sin bog.
En anden sag, der krævede større overvejelser, var om Frederik skulle have et skilt på, hvor der står »Vis hensyn, jeg er autist«, når han f.eks. kører i S-tog.
»Men vi havde sådan en positiv oplevelse med det i Legoland, hvor folk virkelig gav plads og viste forståelse, så det får han,« fortæller Dorthe Ørsig.
Dømt døv af pædagoger
Frederik trivedes fint i dagplejen, men han blev meget ked af det, da han kom i børnehave, hvor han slet ikke kunne være sammen med de andre børn, men holdt sig for sig selv uden at sige et ord.
»Pædagogerne påstod, at han var døv. Det vidste vi godt, han ikke var. En talepædagog og en psykolog, der observerede Frederik i børnehaven, kunne heller ikke finde ud af, hvad der var galt, selv om jeg insisterede på, at han også blev observeret hjemme,« fortsætter Dorthe Ørsig.
Frederik stod på venteliste til undersøgelse på børnepsykiatrisk afdeling på Glostrup Hospital i et år, før han endelig blev testet af specialister. Efter 14 dages undersøgelser fik han diagnosen infantil autisme, og et par år senere kom diagnosen ADHD - tidligere DAMP - oveni.
»Selv om det er hårdt, at ens barn får en sådan diagnose, som betyder, at han aldrig vil kunne klare sig selv, er det også en befrielse. Men da vi forlod børnepsykiatrisk afdeling med diagnosen, var vi helt overladt til os selv. Det er derfor, jeg har skrevet bogen,« siger Dorthe Ørsig.
Hårdt for søsteren
Frederik kom i en specialbørnehave, hvor han faldt til med det samme. Nu går han i en specialskole for autister og er glad for det. Men Freja havde en hård tid i børnehaven.
»Hun efterlignede sin storebror, så hun var ret vild, og vi begyndte at frygte, at hun også var autist, hvilket hun heldigvis ikke er. Nu går hun i skole og trives fint,« siger Dorthe Ørsig, der for nogle år siden forlod sit fuldtidsjob med lange vagter på Berlingske Tidende for at blive selvstændig.
»Det var ikke mindst for Frejas skyld. Det er en stor belastning at have en autistisk bror, der kræver så meget af forældrenes tid og sætter grænser for, hvad familien kan gøre sammen. Men Freja er god til både at lave noget med Frederik og sige fra over for ham, og Frank og jeg prioriterer at være alene sammen med hende,« siger Dorthe Ørsig, der er i gang med en bog om, hvordan det er at være søskende til en autist.
Freja er skrevet op til et kursus for syv-årige søskende til autister, hvor børnene sammen med en psykolog og uden forældre kan tale frit om, hvordan de føler.
»Det er der et kæmpebehov for,« slutter Dorthe Ørsig.
»MOR HJÆLP MIG«: Kan bestilles på www.autisme.dk Den koster 200,00 kr. og indeholder bl.a. lister med relevante adresser og hjemmesider.