Mor fra Syrien har tilstået støtte til IS – men sag står i stampe

Superærgerligt, siger forsvarer om Syd- og Sønderjyllands Politis håndtering af sag med mor til fem.

Advokat Mette Grith Stage undrer sig over politiets optræden i en sag om en kvinde, der har tilstået at have støttet Islamisk Stat. (Arkivfoto). Claus Fisker/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har åbenbart ikke sat ekstra fart på politiets efterforskning, at en hjemtaget kvinde fra Syrien for længst har erkendt sig skyldig.

For godt syv måneder siden erkendte hun sig skyldig i sigtelserne – om at have støttet Islamisk Stat og om at have opholdt sig i forbudte zoner i Syrien.

Men alligevel er der endnu ingen afklaring hos Syd- og Sønderjyllands Politi. Det konstaterer kvindens forsvarer, advokat Mette Grith Stage, og hun ærgrer sig:

»Jeg havde selvfølgelig en forhåbning om, at det ville speede processen op, når min klient tidligt i forløbet lagde sig fladt ned og erkendte sig skyldig. Men jeg har desværre gjort regning uden vært.«

Normalt vælger politi og anklagemyndighed at fremskynde sager, hvor en sigtet aflægger tilståelse.

Det var 7. oktober, at kvinden med sine fem børn blev hjemtaget til Danmark. Straks efter blev hun anholdt og varetægtsfængslet. Det skete også for to andre mødre fra Syrien.

Efter et retsmøde 4. november kom oplysningen om tilståelsen. Men endnu er efterforskningen ikke færdig, og der er derfor ikke fastsat en dato for en afgørelse i retten.

»Det er superærgerligt, at der ikke er sket noget. Min klient vil gerne have en afklaring, og der er også et hensyn at tage til hendes børn,« siger advokat Mette Grith Stage.

Torsdag har en dommer i Retten i Esbjerg igen forlænget varetægtsfængslingen. Den udløber 2. juni.

I Syd- og Sønderjyllands Politi vil man ikke kommentere advokatens skuffelse over politiets håndtering af sagen.

»Sagen efterforskes, og da der er tale om en verserende sag, der behandles for lukkede døre, har vi ikke yderligere«, skriver en kommunikationsrådgiver i en mail.

Mette Grith Stage siger, at hun vil blive ved med at presse på hos politiet.

»På et eller andet tidspunkt vil jeg overveje at bede retten om at drage den konsekvens, at der skal ske løsladelse, fordi det ikke går stærkt nok,« siger hun.

/ritzau/