Mor får tre års fængsel: Dræbte handicappet datter

Den 64-årige mor, der for et år siden dræbte sin 43-årige multihandicappede datter, får nedsat sin straf fra 11 år til tre år i Østre Landsret.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er fredag blevet barberet otte års fængsel af dommen til den 64-årige mor, der for et års tid siden dræbte sin 43-årige multihandicappede datter i Skælskør på Sydsjælland.

Moren blev idømt 11 års fængsel ved Retten i Næstved i sommer, men dommen blev anket til Østre Landsret, som fredag har nedsat fængselsstraffen til tre år.

Anklager Anne Birgitte Stürup kalder sagen for meget, meget særegen og vil ikke tage stilling til, hvorvidt strafnedsættelsen er retfærdig:

»Engang imellem, med mange lange mellemrum, er der drabssager, som er helt uden for kategori. Normalt taler vi om ægtefælledrab og rovmord og sexdrab. Det her er en sag, der har så særegne omstændigheder, at jeg synes, det er vanskeligt at sige, at det ikke er retfærdigt,« siger hun.

Forsvarsadvokat Kristian Mølgård er lettet over strafnedsættelsen. Den lavere fængselsstraf retfærdiggøres i hans øjne af, at det var et »medlidenhedsdrab«:

»Det var på ingen måde nogen aggressiv handling. Det var en blanding af medlidenhed og afmagt, efter at hun i mange år havde kæmpet med kommunen om at få rimelige vilkår for datteren,« siger han.

Forsvarsadvokaten er enig med anklageren i, at det er en meget sjælden sag, og at det derfor er svært at vide, hvad den »passende straf« er. Begge advokater påpeger, at de skulle helt tilbage til 1934 for at finde en lignende sag, man kunne sammenligne retspraksis med.

»Det er gudskelov ikke en sag, man oplever særlig ofte. Jeg ved rent faktisk ikke, om den rigtige straf er tre år. Jeg plæderede for, at man skulle endnu længere ned, og at det skulle være betinget. Men tre år er trods alt en lettelse i forhold til de 11 år,« siger Kristian Mølgård.

Familietragedien fandt sted for et år siden, da politiet 8. januar modtog en anmeldelse om et muligt drab i et parcelhuskvarter i Skælskør. Her fandt betjentene den 43-årige multihandicappede datter liggende død.

Hun havde ligget død på sit værelse i 12 dage, hvor moren havde fortalt gæster i huset, at datteren bare havde brug for at hvile sig.

Under grundlovsforhøret fortalte moren, at hun handlede i afmagt over, at kommunen ikke længere ville hjælpe hende med datteren, som er født handicappet. Ifølge morens egen forklaring fik hun et »black out« og lagde et dybt snit i datterens håndled, hvorefter hun forsøgte at gøre det samme på sig selv - uden at det lykkedes.

Det er nu statsadvokaten, der skal vurdere, om der skal søges tilladelse til at anke sagen til Højesteret.