Mogens Glistrup dømt for racisme

Det er strafbart i Danmark at kalde muslimer for "verdensforbrydere", der vil udsætte danskere for "kastrering og drab" og kun vil "indsmigre sig, indtil de er stærke nok til at dræbe os". Det fastslog Højesteret i går.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremskridtspartiets stifter, Mogens Glistrup, blev i går i Højesteret idømt syv dages betinget hæfte for grove racistiske udtalelser i et debatprogram i TV3 i februar 1997.

I en for Højesteret usædvanlig omfattende dom - 27 sider - hedder det bl.a. i præmisserne, at det ikke i sig selv er strafbart i en politisk debat at argumentere med henvisning til islams skriftsteder eller til samfundsmæssige konsekvenser af fundamentalistiske muslimers program. Men det kan ikke retfærdiggøre en grov forhånelse og nedværdigelse af en befolkningsgruppe på baggrund af den tro og oprindelse, fastslår Højesteret.

Højesteret siger også, at "hensynet til den særligt vidtgående ytringsfrihed for politikere om kontroversielle samfundsanliggender kan derfor ikke begrunde straffrihed for tiltalte".

Mogens Glistrup blev både i byretten, landsretten og nu altså også i Højesteret dømt for i TV-udsendelsen blandt andet at have kaldt muslimer for "verdensforbrydere", der vil udsætte danskere for "kastrering og drab" og "enhver, der har studeret muhamedanismen, ved, at de kun er her for at indsmigre sig, indtil de er stærke nok til at henrette os".

Glistrup selv mener, at han ikke har fået en retfærdig rettergang, fordi han efter egen opfattelse ikke kom tilstrækkeligt til orde under sagen. Også det afviser Højesteret. Glistrup havde krævet, at han under bevisførelsen ville anvende et forskningsværk på i alt 5.300 sider angående rigtigheden af hans udtalelser - herunder 2.000 sider, som var særskilt udarbejdet til sagen.

Men det fik han altså ikke lov til.

Han mente også, at sagen skulle være ført ved et nævningeting, fordi den efter hans opfattelse handlede om en politisk lovovertrædelse. Men her siger Højesteret, at tiltalen ikke handler om et angreb på det politiske system, men en forhånelse og nedværdigelse af en befolkningsgruppe, og derfor hører den ikke hjemme under et nævningeting.

Glistrup fik dog medhold på et enkelt punkt. Tiltalen lød også på overtrædelse af en relativ ny bestemmelse om propagandavirksomhed i forbindelse med racistiske udtalelser. Men her var anklageskriftet forkert formuleret, og alene derfor blev han frifundet.

Mogens Glistrup overværede selv domsafsigelsen, som flere TV-stationer havde fået lov til at optage. Efter dommen sagde han, at den var et udtryk for, at man ikke i tilstrækkeligt omfang ville lytte til hans forsvar, hvilket både landsretten og Højesteret har afvist.

"Det viser bare endnu en gang, at min sag er blevet afgjort af ukyndige dommere, der ikke har sat sig ordentligt ind i materialet," sagde han.

Mener du, at Højesterets dommere er ukyndige?

"I hvert fald i denne sag, men ikke i alle sager," sagde Glistrup.

Ritzau