Mogens Amdi Petersen kan roligt gå på pension i Mexico

Tvind-stifteren befinder sig angiveligt i Mexico, men den 77-årige Amdi Petersen behøver ikke at bekymre sig om udlevering til retsforfølgelse i Danmark. For det afviser de mexicanske myndigheder.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gennem ti år har Tvind-stifteren Mogens Amdi Petersen været på flugt fra det danske retsvæsen. Nu peger flere oplysninger på, at den 77-årige opholder sig i Mexico, og at han roligt kan regne med at kunne blive i landet resten af sine dage.

For de mexicanske myndigheder vil ikke imødekomme den danske anklagemyndigheds ønske om at få udleveret Tvind-stifteren til retsforfølgelse i Danmark. Det skrev Jyllands-Posten onsdag.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, Morten Niels Jakobsen, oplyser til avisen, at mexicanske myndigheder ikke vil udvise en person, der ikke er kendt skyldig ved første retsinstans - i dette tilfælde byretten.

Og man må respektere andre landes retssystemer, konstaterer han til Berlingske:

»Det gælder uanset, hvor uenige man end måtte være, og hvor stort ens ønske end måtte være, om at få prøvet det ved en dansk domstol.«

I forbindelse med DR3s programserie »Find Amdi« har programmets journalister fundet frem til grundlæggeren på Tvinds internationale hovedsæde TG Pacifico i Mexico.

Forlydender har der været mange af, men ingen officielle kilder har hidtil ville fastslå sort på hvidt, at Mogens Amdi Petersen rent faktisk befinder sig i netop Mexico.

Det danske justitsministerium har tidligere meddelt, at det ikke er lykkedes mexicanerne at opdrive ham, efter de har bedt dem gøre netop det. Men ifølge statsadvokat Morten Niels Jakobsen er den seneste melding fra mexicanerne ikke til at misforstå.

»Selvfølgelig laver de mexicanske myndigheder ikke den her prøvelse, medmindre man mener, han er der, eller har været der, på det tidspunkt man træffer afgørelsen. Ellers giver det simpelthen ingen mening,« uddyber han til Berlingske.

Tvind-stifteren og fire andre ledende medlemmer af Tvind blev frikendt i Ringkøbing Byret i 2006. De var tiltalt for at have begået groft skattesvig og underslæb i forbindelse med ind- og udbetalinger til og fra en humanitær fond i 1990’erne.

De forsvandt ud af landet, før anklagemyndigheden besluttede sig for at anke dommen, og for tre år siden blev de varetægtsfængslet in absentia. Danmark har advokeret internationalt for udlevering af Tvind-lederne, som siden 2013 har været efterlyst gennem Interpol.

Og ved den mexicanske præsidents Enrique Peña Nietos seneste besøg i Danmark i april i år, sagde han, at man ikke havde givet Tvind-lederen humanitær opholdstilladelse. Jyllands-Posten kunne ellers beskrive i marts, at Mogens Amdi Pedersen flere gange havde søgt om netop humanitær opholdstilladelse i Mexico.

Det er langt fra kun de danske myndigheder, der kaster et kritisk blik på Tvind i denne tid.

I sidste uge bad det amerikanske medlem af kongressen, demokraten Betty McCollum både den amerikanske Rigsrevision, Government Accountability Office, og Landbrugsministeriets uafhængige undersøgelsesenhed, Inspector General, om »øjeblikkeligt« at lave »tilbundsgående« undersøgelse af, hvordan Tvind-organisationen Planet Aid har brugt trekvart milliard kroner i amerikanske skattemidler i Afrika.

Kravet kommer som følge af en journalistisk kulegravning fra Reveal under det amerikanske Center for Investigative Journalism. Undersøgelsen pegede på, at en del af de mere end 870 millioner kroner, der skulle gå til at støtte skoler, lægehjælp og landbrugsprojekter i de afrikanske udviklingslande angiveligt forsvinder.  Konkret har Planet Aid købt ydelserne af en anden Tvind-organisation DAPP.

Planet Aid har kaldt konklusionerne for »fyldt med usandheder og unøjagtigheder« og »overdrevne.«

Men ikke desto mindre har samme konklusioner fra journalister hos britiske BBC fået de britiske myndigheder til øjeblikkeligt at suspendere alle midler til Tvind-organisationen DAPP Malawi.

Briterne, der har doneret 5,6 millioner pund (næsten 60 millioner kroner) til DAPP Malawi siden 2012 begrunder suspenderingen med, at de har »nultolerance over for svindel og korruption.« En myndighedsundersøgelse af forholdene er undervejs.