Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Mødregrupper handler ikke bare om bleer og babymos. Det kan også være vejen til bedre integration.
Derfor satser flere kommuner på særlige mødregruppe-tilbud til kvinder med udenlandsk baggrund.
I Haderslev begyndte man i sidste uge et helt nyt projekt for arabisk-talende kvinder. Her kan kvinderne mødes og udveksle egne erfaringer og ved hjælp af en tolk lære om dansk forældrekultur, opdragelse, madvaner og institutionsophold.
»Det er meget vigtigt for dem at høre, hvordan de skal opdrage deres børn og sætte grænser for dem her i Danmark. Jeg tror, man kan undgå mange konflikter, hvis de nydanske mødre kender den danske forældrekultur bedre,« siger familiekonsulent i Haderslev Kommune Sheida Ahmadi til DR Syd.
Hun fremhæver også, at mødregruppen kan give de nydanske kvinder forståelse for, hvordan de for eksempel kan give slip på deres børn og sende dem i institution.
»Gennem mødregruppen kan man nå et stort skridt på vejen til bedre integration. Både for kvinderne og deres børn,« siger Sheida Ahmadi.
I Vejen har man stort held med at få nydanske kvinder med forskellig baggrund til at komme i den internationale mødregruppe Mama Mia.
Her kommer blandt andre Selma Abazi fra Montenegro med sin tre måneder gamle dreng Sanin.
»Jeg kender ikke mange mennesker i Danmark, men her i Mama Mia kender jeg mange kvinder. Vi snakker og hjælper hinanden. Det er meget godt,« siger Selma Abazi.
Netop det at have et sted at mødes med ligesindede er utroligt vigtigt for mange nydanske kvinder, mener formand for landets sundhedsplejersker Susanne Rank Lücke til DR Syd.
Hun fortæller, at netop mødregrupper for nydanskere netop nu er et stort fokusområde i mange kommuner.
»Kvinderne kan let blive isoleret. Måske er de blevet familiesammenført og har ikke nået sprogundervisning, inden de blev gravide. Og lige pludselig sidder de alene hjemme uden netværk. Her kan mødregrupper være en stor hjælp,« siger Susanne Rank Lücke.
I 2011 viste en undersøgelse lavet af sundhedsantropolog Lisbet Vestergaard Hansen, at næsten ni ud af ti nydanske mødre ikke deltager i de almindelige mødregrupper. Ifølge Susanne Rank Lücke har dette billede ikke ændret sig.