Mødre screenes for fødselsdepression

10-15 procent af alle mødre udvikler fødselsdepression. Gode resultater fra Århus med at screene nybagte mødre får Dansk Sygeplejeråd til at opfordre til at indføre nationale retningslinjer.

Som den første større kommune har Århus siden 1. maj screenet alle nybagte mødre for fødselsdepression. Screeningen foregår ca. to måneder efter fødslen, når sundhedsplejersken kommer på besøg, og består i et spørgeskema, hvor mødrene bl.a. skal svare på, om de har tænkt at gøre skade på sig selv eller har problemer med at sove.

- Det er vigtigt, at man har fået det systematiseret, og det er vigtigt at sundhedsplejerskerne nu ved, hvad de kan gøre for at finde kvinder med fødselsdepression, siger sundhedsplejeleder Margit Krabbe fra Århus kommune, der står bag projektet, til P4 Østjylland.

10-15 % af alle mødre udvikler i dag mildere til svære fødselsdepressioner. En undersøgelse, som Århus kommune lavede i 2009, viste, at man får tre gange så mange i behandling for fødselsdepression, hvis man screener kvinderne.

- Vi ved, at kvinderne får det meget bedre, når de får et tilbud om behandling. Og vi ved også, at hvis vi ikke screener, finder vi slet ikke alle dem, der er derude, siger Margit Krabbe.

Opfordrer til nationale retningslinjer

De gode resultater fra Århus gør det ifølge næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg, oplagt at indføre nationale retningslinjer på området:

- Sundhedsstyrelsen bør udarbejde nationale retningslinjer og krav til kommunerne, så det ikke skal afhænge af, om man bor i Århus eller en anden kommune, om man får diagnosticeret en fødselsdepression. Danmark er for lille et land til, at vi skal have så store tilfældigheder, siger hun.

- Desværre går udviklingen i nogle kommuner i øjeblikket den anden vej, fordi sparekrav får kommunerne til at skære ned på sundhedsplejen, så det kun er de belastede familier, der får besøg, siger Dorte Steenbberg.

- Men fødselsdepression rammer i alle sociale lag, og det er jo både mødrene, børnene - og fædrene også  - det går ud over. Desuden ved vi, at jo tidligere, man fanger problemet, jo lettere er det at behandle - og jo længere tid, der går, inden depressionen bliver behandlet, jo dyrere bliver det for samfundet at rette op på.