Mød Erik - københavner nummer 600.000

Erik blev født i nat klokken 03:58. Han er Københavner nummer 600.000 - sådan cirka. Børn og udlændinge trækker indbyggertallet i København op med raketfart.

Københavner nummer 600.000 er blevet født på Rigshospitalet. Han er sund og rask, hedder Erik og skal nu bo på Østerbro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg begyndte af få veer klokken 21.00, og han kom ud klokken fire i nat efter tre timer her på Rigshospitalet. Han er født almindeligt. Det var faktisk en rigtig god oplevelse. Det var det faktisk.«

»Han er 52 centimeter og vejer 3444 gram.«

»Han skal hedde Erik, fordi alle drengene i min familie har Erik som mellemnavn, og da vi blev gift for et år siden, tog jeg Nikolais efternavn, så derfor var det rart, at jeg også kunne byde ind med et familienavn.«

»Han bliver født ind i en ret stor familie, der er masser, der venter på at møde Erik. Han er det første barnebarn på begge sider.«

»Det virker lige nu som en film, det er ikke gået helt op for os endnu. Det er helt vildt at ringe til folk og fortælle om ham. Vi glæder og sådan til at vise ham frem.«

Christina og Nikolai Høg Schou blev i nat forældre til en lille dreng, som skal hedde Erik. Eriks mor sidder med ham i armene på en stue på Rigshospitalet. De fordøjer stadig natten oplevelser.

Man kan se på dem, at de lige nu rummer den der enorme lykke, der er akkompagneret af enorm træthed og voldsom lettelse, lige efter en fødsel.

Indbygger nummer 600.000

Erik ved det ikke selv, og han er helt sikkertt ligeglad. Men ifølge en prognose fra Københavns Kommune er den lille fyr indbygger nummer 600.00 i den danske hovedstad.

Dermed er Erik det bedste udtryk for en markant tendens i København. Han og mange af de andre unger på fødselsafsnittet på Rigshospitalet trækker lige nu befolkningstallet i København hurtigt frem. I dag rammer byen 600.000 indbyggere, viser en prognose fra Københavns Kommune. Fødselsoverskud, men også indvandring fra især vestlige lande, er de primære årsager til, at København i 2027 forventes at runde hele 700.000.

Det er nye gamle tider. Befolkningstallet i København var i 1950 på sit højeste med 768.000 indbyggere. Men herfra faldt det støt frem mod midten af halvfemserne. I 1995 var der godt 471.000 Københavnere. Nu går det hastigt frem igen.

Derfor er byen overborgmester, Frank Jensen (S), også taget på besøg hos de nyslåede og stolte forældre. Med sig har han en stor kurv. I den ligger blandt andet en sparkedragt med nummer »600.000« trykt på. Og en cykelhjelm til senere brug.

»Han er jo københavner nummer 600.000,« siger overborgmesteren.

»Ja, det hører vi, det er jo stort,« svarer Christina Høg Schou.

»Der er en sparkedragt i kurven og et diplom. Og så er der champagne og chokolade til mor og far.«

»Fantastisk,« svarer forældrene.

»Hvor skal han bo henne?,« spørger Frank Jensen.

»Han skal bo på Østerbro, ydre Østerbro.«

»Vi er meget stolte. han skal hedde Erik. Det er et familienavn.«

»Du ser også strålende ud!,« siger Frank Jensen.

»Ha, ha, tak, tak,« svarer Christina Høg Schou.

»Nå, tak for det. Nu skal i have lidt fred. Vi glæder os til at se ham som samfundsborger i København,« slutter Frank Jensen.

Overborgmester Frank Jensen er på besøg for at lykønske forældreparret. Med sig har han en kurv med blandt andet en cykelhjelm, til når drengen bliver lidt større. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen.

Vil blive i byen

De to nybagte forældre er som mange andre københavnere. De flyttede til byen for syv-otte år siden fra det sydsjællandske og arbejder her i dag som henholdsvis socialrådgiver og lærer.

De har diskuteret, hvordan fremtiden ser ud i deres familie. Set lidt på hus lidt længere ude, men bliver for nu på Østerbro og kommer til at tælle med i statistikken over forældre, der gerne bliver i byen.

»Vi kommer begge to fra Næstved af. Før jeg mødte Christina, havde jeg en drøm om at bo i Næstved igen. Men så fandt vi en fin lejlighed på Østerbro. Så lige nu er vi ikke på vej væk...,« siger Nikolai Høg Schou.

»Overhovedet ikke. Vi arbejder begge to her og har familie og venner herinde. Vi kan sagtens forestille os at få flere børn i byen. Vi er utroligt glade for at bo i byen,« siger Christina Høg Schou .

Christina og Nikolai Høg Schou er på vej på barselshotellet. De har haft en god oplevelse på Rigshospitalet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen.

Politisk barselsgave

Ingen af dem har specielle ønsker til en politisk barselsgave. Tankerne er på sønnen, ikke på byen her og nu.

Frank Jensen er derimod ikke i tvivl om, hvad der bør vente Erik i fremtiden i København.

»Den vækst, vi har i København i befolkningstallet, bliver meget konkret, når man ser lille Erik komme til verden her i morges. Det er bare en fin lille markering. Vi har stort vækst i København, halvdelen af de nye borgere, der kommer til, er københavnere, der føder børn. Sådan var det ikke, da jeg i 1987 flyttede til København. Der flyttede man ud af byen, når man fik børn. Det gør man ikke længere. Det er rigtig dejligt,« siger Frank Jensen.

Men hvorfor er det en succes, at en by vokser?

»Det er noget, der kommer af sig selv, kan man sige. Så er det min fornemste opgave at kvittere for, at københavnerne får børn ved at bygge daginstitutioner og vuggestuer. Vi renoverer vores skoler, og når Erik bliver så gammel, at han skal i skole, skal han komme på en skole, hvor der ikke er uhumske toiletter og farligt indeklima. Vi har fået 40 af vores skoler totalrenoveret. Inden han kommer i skolealderen, skal det gælde alle skoler,« siger Frank Jensen.