Mød borgmester Olsen: En death metal-rockende ræverød og intelligent politisk slider

Ninna Hedeager Olsen har klassisk Liste Ø DNA i årerne. Det eneste, hun ikke har, er stor politisk rutine.

Foto: Andreas Beck
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Lad det være sagt med det samme: Ninna Hedeager Olsen havde ingen planer om at skulle være borgmester. Som i nul.

Men da telefonen ringede en aften i begyndelsen af februar og beskeden lød, at hun både havde vundet urafstemningen i hendes parti, Enhedslisten, og at bestyrelsen den aften havde placeret hende øverst på opstillingslisten til valget, sank det hurtigt ind.

»Jeg blev først helt vildt glad for den tillid, som medlemmerne havde givet mig,« siger hun - og fortsætter:

»Den næste tanke var, om jeg kunne klare det. Jeg var ret overvældet over det. Det vil jeg gerne indrømme.«

Foto: Andreas Beck.

Det var ikke kun en overraskelse for Ninna Hedeager Olsen, at hun i dag blev endeligt valgt som Enhedslistens spidskandidat til kommunalvalget på partiets generalforsamling og dermed står til at kunne vælge stort set den borgmesterpost, hun ønsker. Overraskelsen var stor både i partiet og på gangene på Københavns Rådhuset blandt politiske venner og fjender.

Ninna Hedeager Olsen har ellers klassisk Liste Ø DNA i årerne: I sommerferien i 2005 tog hun til Israel for at protestere mod israelernes behandling af palæstinenserne. På den palæstinensiske vestbred trådte hun ned i en stor cylinder bygget af olietønder og blev siddende, da håndværkere mødte frem for at bygge en mur. Efter to døgn slap det israelske politi hende ud af fængslet.

Arbejde en masse

I Borgerrepræsentationen er hun medlem af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. I det hele taget forfølger ordet »arbejde« hende. Allerede som ungt cykelbud blev hun tillidsmand, hvilket hun også er i dag på professionshøjskolen Metropol, hvor hun underviser i arbejdsmarkedspolitik.

Medlemmer af partiet, men også politiske modstandere, beskriver hende som kvik og arbejdsom og enormt aktiv på alle fronter.

»Hun er ekstremt energifyldt. Jeg ved ikke, om hun sover. Arbejdsom og social. Hun besøger værtshuse og er sporty. Jeg kender ikke andre, der på samme måde kan arbejde stærkt politisk, undervise, løbe et halvmarathon og derefter tage på værtshus og drikke et par bajer,« siger Ulrik Kohl fra Enhedslisten, der endte toer på opstillingslisten.

Hendes Facebook-side vidner da også om mange interesser: »1-1 Vi vinder det lort. Frem - Brøndby«. »Amon Amarth, øl og sol. What's not to like?«. »Vi ligger nummer 1«. Fodbold, Metal-koncerter til Copenhell og fodbold.

Hjertet ligger hos Frem, hvor hun er en del af fanfraktionen Paulis Rødder, der gerne mødes på Mozarts Plads og drikker øl før kampen på tribunen.

»Ved årets sidste kamp på hjemmebane går vi over og sætter os sammen med Frem Support og råber: Vi har vundet det hele og tabt det hele igen,« fortæller Allan Mylius Thomsen, der er historiefortæller og enhedsliste-mand.

Fornyer?

Valget af Ninna Hedeager Olsen er gået stille for sig i partiet, men har alligevel i det stille blotlagt, at der stadig kører en debat i partiet mellem dem, som nogle kalder systembevarende - ofte de rutinerede politikere, og dem, som hælder mod mere åbne døre og større fokus på græsrødderne og aktivisme end politisk professionalisme. Kort og godt har rådhuset igennem en årræke været dominet af Morten Kabell, Mikkel Warming og gruppeformand Rikke Lauritzen, der annoncerede et spidskandidatur, men blot fik fjerdeflest stemmer.

Hun vil ikke sætte sig selv i en af de kasser, mens andre gerne placerer hende i den sidste. Ninna Hedeager Olsen står lige nu stærkt blandt medlemmerne på et stærkt mandat, og i Enhedslisten er det dem, der bestemmer.

Foto: Andreas Beck.

I blå blok på Rådhuset hvisker man, om hun kan klare kvantespringet fra velforberedt og kvik beskæftigelsesordfører med blot tre år politik på bagen til borgmester med ansvar for en kæmpe forvaltning. Flere tvivler på det.

I rød blok er man mere positiv. Og i store dele af partiet hilser man hende velkommen på toppen.

Hendes veninde og partikammerat Anne Mette Omø Carlsen er ikke nervøs for den manglende erfaring. Men peger på en enkelt udfordring:

»Jeg tror, at det der med at skulle være arbejdsgiver, som man er som borgmester, det kan blive en udfordring. Det vil det være for alle,« siger hun.

Heller ikke Morten Kabell mener, at en urutineret borgmester er et problem.

»Klaus Bondam havde heller ikke flere år på bagen. Bondam var med til at sætte en dagsorden i København, og ingen var jo i tvivl om, hvem han var og hvad han ville. Det handler om, hvordan man går til arbejdsopgaven, ikke hvor mange år man har siddet på Københavns Rådhus,« siger han.

Selv ser hun sig på ingen måde som fornyer. Hun ligger samme sted på den politiske skala som Morten Kabell, siger hun.

»Jeg vil fortsætte det arbejde, som vi laver nu. Jeg er der jo allerede, kan man sige. Vi kæmper for de reformramte, et ordentligt liv for alle mennesker, også syge og arbejdsløse, og den grønne omstilling. For flere cykler og højere normeringer på fritidshjem og plejehjem, mindre forurening og flere hænder. Alt det vi kæmper for nu, vil jeg kæmpe for på fuld tid i fremtiden.«