Moderne teenagere og gamle eventyr

Årets nye julekalender på DR, »DenAnden Verden«, bruger et bagtæppe afbrødrene Grimms barske eventyr til atfortælle om barnets indvielse ivoksenlivet og alle de udfordringer, som følger med.

Hovedpersonerne Sara og Anna sammen med moren, der driver sit eget teater. Foto: DR Fold sammen
Læs mere

Kærlighed, rivalisering og frigørelse. Dværge, prinser og en ond dronning.

Det er alt sammen elementer i DRs nye julekalender »Den Anden Verden«. Som titlen antyder, foregår julekalenderen ikke kun i virkelighedens verden, men også i den eventyrverden brødrene Grimm beskrev tilbage i 1800-tallet. Ved at sammenfatte eventyr som Askepot og Snehvide med teenagelivet anno 2016 forsøger »Den Anden Verden« at rykke ved den nordiske TV-tradition, fortæller manuskriptforfatter Nikolaj Scherfig, som har skrevet kalenderen sammen med Bo Hr. Hansen.

»Denne julekalender adskiller sig fra tidligere, fordi vi har arbejdet med lidt ældre skuespillere end normalt. Og så har vi lavet en pubertetsfortælling, der bliver unik, fordi den flettes sammen med brødrene Grimms eventyrverden,« siger han.

Julekalenderen læner sig op ad brødrene Grimms originale tekster, der indeholder en del voldsomme detaljer. Derfor er julekalenderen ikke for de helt små. I hvert fald ikke uden deres forældre, siger Nikolaj Scherfig.

»Det er svært at favne det hele, men vi prøver at samle et stort publikum på omtrent én million. Det fantastiske ved en julekalender er, at den kan samle flere genrer, og den kan samle en familie. Denne her er både en krimi og en komedie. Den er for børn, voksne og dem midtimellem. Så længe en julekalender kan det, skal vi bevare traditionen.«

Samtidig med at »Den Anden Verden« sendes på DR, vises den også på den norske TV-kanal NRK. Derudover skal serien kortes ned til 12 afsnit af 40 minutter, så den kan sælges til de lande, der ikke har en julekalender-tradition, fortæller Nikolaj Scherfig.

De to hovedpersoner er tvillingesøstrene Sara og Anna på 15 år. De spilles af Caroline Vedel og Fanny Leander Bornedal.

Sara og Anna har været en del af deres mors teater, siden de var små. Da historien begynder, er de i gang med en produktion af Tornerose. Sara spiller hovedrollen, mens Anna agerer sufflør og holder sig væk fra rampelyset. Generelt er tvillingerne som nat og dag. Sara har travlt med at frigøre sig fra moren, mens Anna fungerer som morens lille hjælper og bør »blive hovedrollen i sit eget liv«, som søsteren fortæller hende i første afsnit.

Pigerne er midt i puberteten og står på hver sin måde over for de udfordringer, der følger med, når man bevæger sig mod voksenlivet, siger Lars Kaalund, der er instruktør på julekalenderen.

»Serien behandler blandt andet det at træde sine første skridt i kærlighedslivet og de komplikationer og misforståelser, der kan opstå heri. Den handler også om et barns naturlige frigørelsesproces fra forældrene og i virkeligheden også om, hvor svært det kan være at blive voksen uden de voksnes hjælp,« siger han.

Christine Albeck Børge spiller de to pigers mor, som stadig snakker med sin mand 12 år efter hans død. Hun driver sit eget teater, hvor hun vil kaldes Rikke og ikke mor af sine døtre. Hun holder scenen og hjemmet adskilt, hvilket bidrager med en vis afstand mellem hende selv og pigerne, fortæller Christine Albeck Børge.

»Julekalenderen giver et billede af, hvad vil det sige at have teenagere, og hvad vil det sige som forælder ikke at tale børnenes sprog og overse de signaler, de sender. Min karakter har svært ved at være ordentligt nærværende. Selv om hun virkelig prøver, er der nogle blinde vinkler. Det tror jeg, mange forældre kan identificere sig med. Det er en del af seriens fortælling at illustrere, hvor svært det generelt er at være forælder, og hvor svært det er at være teenager.«

Efter en ulykke vågner en af tvillingerne, Sara, op i en verden af prinser, dværge og onde stedsøstre. En del af julekalenderens handling foregår i den eventyrverden, brødrene Grimm beskrev. Deres eventyr er blevet fortolket et utal af gange og overført til det store lærred af blandt andet Disney. »Den Anden Verden« læner sig op ad de oprindelige tekster, hvor detaljerne er markant mere voldsomme.

Balancen mellem den virkelige verden og den, brødrene Grimm beskriver, har optaget instruktør Lars Kaalund meget.

»Vi prøver at finde en egnet fortælling for børn, men samtidig være tro mod Grimms dystre univers. Brødrene Grimms gamle historier bliver ved med at have deres gang på jord, fordi de fortæller noget direkte om os mennesker. Fortællingerne er lærestykker om, hvad der er rigtigt og forkert, hvem man skal passe på, og hvem man skal holde med. Og i virkeligheden også hvilke dyder man skal ruste sig med, hvis man vil klare sig i livet,« siger Lars Kaalund.

Dele af julekalenderens handling udspiller sig i en række af brødrene Grimms eventyr, heriblandt eventyret om Snehvide. Rollen som den onde dronning spilles af Sofie Gråbøl, mens det talende spejl, dronningen taler til, spilles af Nicolas Bro. Det er en atypisk rolle for Sofie Gråbøl, der ser det som en sjov udfordring.

»Som skuespiller er jeg vant til at forstå min karakter ud fra nogle psykologiske parametre. Langt hen ad vejen kan jeg også se den onde dronning og hendes ultimative forfængelighed ud fra det. I vores samfund er vi så bange for at blive gamle og miste position. Vi klamrer os fuldstændig desperat til ungdommen i dag. Men jeg kan ikke forstå hende udelukkende på baggrund af det psykologiske, jeg blev nødt til bare at give slip og overgive mig til arketypen,« siger hun.

Tanken om at spille en rolle fra brødrene Grimms univers tiltalte Sofie Gråbøl, som trods teksternes makaberhed selv læste dem som barn.

»Jeg tror, jeg læste dem hundrede gange. Når man læser dem med nutidens briller i vores politisk korrekte verden, tænker man »Gud nej, det kan man da ikke fortælle, de er simpelthen så voldsomme«. Alligevel kan jeg huske, hvordan jeg som barn virkelig forstod skildringen af følelser. Jeg tror, at vi som voksne tit glemmer, hvor intenst det er at være barn. Glæde, angst og kærlighed. Børn oplever alt utrolig stærkt, og derfor går de her historier rent ind.«

»Den Anden Verden« bliver sendt på DR fra 1.-24. december kl. 19.30 og kan streames fra klokken 06.00 den følgende morgen på dr.dk.