Moderne kvinder får fødselsdepression

Antallet af kvinder, der får fødselsdepressioner, er sandsynligvis på vej op. En af flere udløsendende faktorer er et moderne samfund med kvinder, der er vant til at have kontrol over alt i deres liv.

Charlotte Bashary har været i terapi for at overvinde en fødselsdepression. I dag hjælper hun andre kvinder, som har fødselsdepressioner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er hårdt at leve op til billedet af at være en perfekt ansat, en perfekt kæreste og perfekt mor samtidig med, man har ammehjerne. Blandt andet derfor får mellem fem og ti procent af alle kvinder en depression i kølvandet på at have født. Og tallet er sandsynligvis på vej op.

»Vi oplever, at der er flere kvinder, der får fødsels-depressioner. Men det er svært at sige, om stigningen skyldes, at der virkelig er kommet flere - eller om vi blot er blevet mere opmærksomme på depressioner generelt,« siger professor i klinisk psykiatri, Poul Videbech, der er en af landets førende forskere på området.

I går kunne Berlingske Tidende fortælle, at nutidens gravide og unge mødre udøver streng selvkontrol i alle aspekter af graviditeten. Men perfektionismen har sin pris. Ifølge Sundhedsstyrelsen er antallet af gravide, der støtter sig med lykkepiller, otte-doblet på ti år. Og de samme krav til kvinden presser hende efter fødslen, påpeger Poul Videbech.

Inger Merete Terp modtager som ledende overlæge på Psykiatrisk Center på Glostrup Hospital nogle af de kvinder, der ligefrem bliver invaliderede af deres depression og vipper på grænsen til selvmord. Hun vil ikke vurdere, om antallet af deciderede fødselsdepressioner er på vej i vejret, men hun oplever, at langt flere kvinder får fødselsreaktioner. Og hun er ikke i tvivl om, det er en moderne kvinderolles skyld.

»Samfundet er ikke egnet til at få børn i i dag. Der er ikke de samme sociale sammenhænge at blive støttet i, medmindre du er rigtig god til at netværke. Moderen er mere alene med barnet, og bedstemoderen er også tit på arbejde nu,« siger hun.

Inger Merete Terp har en rettesnor, hun bruger til at vurdere hvilke faktorer, der sætter skub i de tunge tanker.

»Jo hurtigere depressionenen kommer efter fødslen, jo mere biologi er der ofte i det - især hvis kvinderne har været deprimeret under graviditeten. Jo længere væk fra fødselstidspunktet, desto større sandsynlighed for at der er meget psykologi eller socialt i det,« siger hun.

Den moderne kvinde, der stræber efter perfektionisme, kan man ofte finde i den sidste type, påpeger hun.

»Det er karrierekvinder, der er vant til at styre alting. Måske endda den kunstige befrugtning. Men når de så får et barn, der skriger og vågner på de forkerte tidspunkter, så er det i konflikt med deres sædvanlige kontrol. Det kan nogen have rigtig svært ved,« siger hun.

Det er de enige i på GAIA-instituttet, hvor de hjælper hundredvis af kvinde gennem fødselsdepressioner årligt. Leder og psykolog Kirsten Lindved vurderer, at ca. en tredjedel af instituttets klienter kan rubriceres som en slags karrierekvinder.

»Man kan ikke måle det at være mor i point, der er nogle andre kriterier for succes. Det gør det rigtig svært, fordi den type kvinder er vant til at måle sig i andres øjne,« siger hun.