Mobiltelefoner ringer på træsprit

Brændselsceller på vej til at afløse genopladelige batterier til blandt andet mobilen og computeren.

Foto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere

De genopladelige batterier i blandt andet computere og mobiltelefoner er på vej til at blive afløst af brændselsceller, der producerer strøm ud af methanol, også kaldet træsprit. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Dermed vil det være slut med løbende opladning i stikkontakten af den mobile og bærbare elektronik, som i stedet med mellemrum skal »tankes« med træsprit.

Frank Efesen, centerchef for vedvarende energi og transport på Teknologisk Institut, forventer, at brændselscellerne snart vil erstatte de traditionelle batterier på en lang række områder.

- Vi vil se brændselsceller i bærbare computere og mobiltelefoner i løbet af meget kort tid. Systemerne er udviklet til kommerciel brug, og nu handler det om at få stykprisen ned. Men vi tror, det kommer hurtigt til både mobiltelefoner og computere, siger centerchefen.

Elektronik er dog kun et af de steder, hvor brændselscellerne er ved at gøre sit indtog på markedet.

- Vi vil også se celler som erstatning for små motorer i knallerter og haveredskaber, som i dag støjer og forurener utroligt meget, siger Frank Efesen, som forklarer, at brændselscellerne er bæredygtige i forhold til miljøet, da methanol i stor udstrækning laves på gylle fra landbruget.

Virksomheden Haldor Topsøe A/S i Lyngby opgraderer lige nu datterselskabet med navn Topsoe Fuel Cell, som allerede er langt fremme i udviklingen af større brændselsceller, der ligeledes producerer strøm af blandt andet methanol.

Topsoe Fuel Cell har i dag 34 ansatte og vil udvide med 15-20 ingeniører om året de kommende år for ikke at blive hægtet af udviklingen af brændselsceller til brug i skibe, større køretøjer og ikke mindst til strømforsyning i private hjem.

- Vi vil demonstrere et 20 kilowatt-anlæg i Finland her i foråret, men vi skal stadig have ydeevnen i brændselscellerne op, siger direktør i Topsoe Fuel Cell, Claus Olsen.

Han forklarer, at mere effektive brændselsceller er en nødvendighed for at få prisen ned på den producerede strøm.

- Når det handler om brændselsceller i hjemmet, så skal man konkurrere med prisen på strøm fra kraftværkerne, og her går der nok seks-syv år, før brændselscellerne er konkurrencedygtige, siger Claus Olsen. Kilde: Frederiksborg Amts Avis