Mobilsnak skal koste klip i kørekort

Hver fjerde taler i håndholdt mobil, mens de kører. Det skal koste, mener et flertal af bilister.

Mange bilister har oplevet farlige situationer på grund af folk, der taler i håndholdt mobiltelefon. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et skarpt blik ind ad forruden under den travle morgentrafik vil afsløre, at mere end hver fjerde bilist fra tid til anden sidder med den ene hånd på rattet, mens den anden er beskæftiget med at holde mobiltelefonen op til øret.

En ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Interresearch blandt 1.076 danske bilister for sælgernes fagforening Business Danmark, viser, at 27 procent af bilisterne erkender, at de taler i håndholdt mobiltelefon, når de kører i bil. 71 procent af bilisterne er så trætte af deres medbilisters dårlige mobilvaner, at de mener, at politikerne bør indføre et klip i kørekortet for håndholdt mobilsnak.

»Det er efterhånden et meget stort problem både blandt erhvervs- og private bilister. Med et klip i kørekortet vil man få bilisterne til at tænke sig mere om. Hvis man eksempelvis er pendler, er det en alvorlig sag at få et klip. Tre klip og så rammer det ens levebrød,« siger trafikpolitisk formand i Business Danmark Lars Bundgaard.

I 2010 oplevede 62 procent af de adspurgte bilister utrygge situationer i trafikken grundet mobilsnakkende bilister, mens en tredjedel ligefrem oplevede farlige situationer. Alligevel er man hos FDM ikke udelt begejstret for at indføre klip i kørekortet.

Uopmærksomhed er det store problem

»Vi vil gerne se effekten af den forhøjede bøde, før vi tager stilling til, om et klip i kørekortet er en god idé.

Desuden giver det ikke nødvendigvis en større opmærksomhed på vejen, hvis man skifter den håndholdte telefon ud med en håndfri installation. Den generelle tendens med uopmærksomme bilister, som lader sig forstyrre af ringende mobiler, snakkende børn på bagsædet og alverdens gadgets, er i virkeligheden et større problem,« siger adm. direktør i FDM, Thomas Møller Thomsen.

I dag udløser håndholdt mobilsnak bag rattet en bøde på 500 kroner. En lovændring, som ventes vedtaget snart, vil medføre, at det fremover vil koste 1.500 kroner i bøde at køre med mobilen i hånden. Generelt sættes bødetaksten for mindre forseelser op fra 500 til 1.000 kroner.

Loven forventes at træde i kraft 1. januar 2012.

Hos Rådet for Sikker Trafik mener man ligesom hos FDM ikke nødvendigvis, at et klip vil løse problemet.

»Det er vores klare opfattelse, at bilisternes håndholdte mobilsnak er et udbredt problem. Som udgangspunkt har vi intet imod at skærpe straffen med et klip, hvis det kan lade sig gøre, men det hele handler om en bredere problematik, nemlig opmærksomhed i trafikken. Rigtig mange uheld skyldes en manglende opmærksomhed på vejen, og vi lancerer i år en kampagne, som har fokus på netop bilisternes opmærksomhed, herunder også bilisternes mobilvaner,« siger direktør i Rådet for Sikker Trafik, Anders Rosbo.

Forskning peger på, at mobilsnak nedsætter opmærksomheden hos bilister op til ni gange, og alene i 2010 blev der uddelt 37.647 bøder for ulovlig mobiltelefoni, hvilket svarer til over 100 bøder om dagen. Dette er en stigning på 21 procent i forhold til året før.B