Mobilen er soldatens ven og fjende

Udsendte soldaters pårørende er angiveligt blevet truet af irakiske oprørere, som har opsnappet telefonnumre fra soldater med mobiler. Men kontakten hjem skal ikke forbydes, for soldaten bliver en bedre soldat, når han har talt med familien.

Ralf Clemmesen er en af de tidligere udsendte soldater, hvis familie har modtaget opkald fra irakiske oprørere. Det kunne ikke få ham til at stoppe med at ringe hjem. Foto: Ditte Valente Fold sammen
Læs mere

Digitale dimser som mobiltelefoner med kamera og lommecomputere, der kan sende emails, er både en trussel og til stor glæde for mange udsendte soldater.

Truslen er til at fåøje på. I går kom det således frem, at Forsvarets Efteretningstjeneste undersøger et mindre antal opringninger til pårørende til udsendte soldater. FE kan på nuværende tidspunkt ikke bekræfte opringningernes art, men der skal være tale om opringninger, hvor formodede irakiske oprørere har truet de pårørende og det antages, at oprørerne har opsnappet numrene til de pårørende via aflytning af udsendte soldaters mobiler.

Fungerende presseofficer i Forsvarets Efterretningstjeneste, Mette Nøhr, oplyser, at FE har overgivet fem sager om mulige trusler til Københavns Politi. Ifølge drabschef Ove Dahl er det imidlertid langt fra sikkert, at sagerne er så alvorlige, at de vil føre til efterforskning.

»Grundlaget er så sparsomt, at jeg ikke føler trang til at sige noget om det. Vi skal først vurdere, om der overhovedet er nogle sager. Vi har kun et kort notat på nogle få linjer fra forsvaret at starte på«, siger han.

Ove Dahl har ikke tidligere hørt om lignende sager.

Mobiltelefoner, digitale kameraer og email kan ikke blot afsløre nummeret til familien hjemme. Ifølge chefen for operationer i Hærens Operative Kommando, oberst Henrik Sommer, kan modstandere også bruge signalet fra en mobiltelefon til at lokalisere, hvor danske soldater befinder sig. Derfor forbyder forsvaret i nogle tilfælde soldaterne at medbringe mobiltelefoner på operationer. Ligeledes kan soldaten bringe sig selv og andre i fare ved at fortælle eller skrive om forestående operationer.

Medbragte kameraer kan også få soldater til at interessere sig mere for at tage billeder af kampen end for at kæmpe, tilføjer Henrik Sommer. Hærens Operative Kommando har ingen statistik på antallet af trusler, der er videregivet til FE.

Faren fra de digitale dimser har ifølge forsvarsattache ved den britiske ambassade, Wing Commander Richard Mac Cormac, ført til et generelt forbud mod mobiltelefoner blandt britiske tropper i Afghanistan.

I Irak er mobiltelefoner derimod tilladt, men ifølge presseofficer ved den britiske division i Basra, major Mike Shearer, advarer man soldaterne om faren ved at bruge dem.

»Man skal undgå at fortælle detaljer om sin familie og bopæl via mobiltelefonen«, forklarer han.

Ligesom dansk forsvar anbefaler briterne, at soldaterne bruger de sikre telefoner, som forsvaret stiller til rådighed. For også briterne har set enkelte eksempler på truende opringninger til soldaters pårørende, oplyser han.

I britisk forsvar er det den stedlige militære chef, der beslutter om mobiltelefoner skal være tilladt, hvorimod det i Danmark er forsvarsminister Søren Gade (V), der har besluttet, at danske soldater fortsat har lov at have dem. Men den elektroniske linje hjem er ifølge oberst Henrik Sommer også til gavn.

»På sin vis er der også en fordel for soldaten, at han hurtigt kan ringe hjem til lillemor og sige hej, inden han skal sove. Det skaber en ro at vide, at de har det godt derhjemme«, siger han.