Mobile brevstemmer skal hive stemmeprocenten op

Mere end halvdelen af landets kommuner overvejer i øjeblikket at indføre mobile brevstemmesteder for at få stemmeprocenten op ved kommunalvalget.

ARKIVFOTO. Her brevstemmes der på Hovedbiblioteket i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved kommunalvalget i november kan borgere i hovedparten af landets kommuner måske få lov at aflevere deres stemme på gymnasiet, biblioteket eller sågar i det lokale indkøbscenter. 50 kommuner overvejer ifølge en KL-undersøgelse at benytte sig af såkaldt mobile brevstemmesteder, skriver dr.dk.

Interessen skyldes ifølge Laura Friberg, konsulent i KL, at ny lovgivning har gjort det nemmere at rykke afstemningen ud til borgerne.

»Den mulighed havde vi ikke før. Eller det vil sige, man skulle i hvert fald søge en dispensation i Indenrigsministeriet. Det gør klart en forskel,« siger hun til dr.dk.

Hun peger på, at metoden kan være med til at hive stemmeprocenten - som ved sidste kommunalvalg lå på 65,8 procent i gennemsnit - op og håber, at man ved at forsøge sig med mobile brevstemmer i det mindste kan få viden om, hvorvidt det virker.

Det er især de unge, der har svært ved at komme til stemmeurnerne, når landets kommuner afholder valg. Kun 46 procent af unge mellem 19 og 21 år satte ifølge dr.dk deres kryds i de store byer Aarhus og København i 2009 svarende til et fald på otte procent i forhold til i 1997.

Den manglende interesse for kommunalvalget vækker bekymring, og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) bifalder, at mange af kommunerne overvejer muligheden og tilføjer, at metoden også kan være med til at få vælgerne i de socialt belastede områder til stemmeurnerne.

»Der findes mange med sociale problemer, som heller ikke stemmer. Faktisk stemmer de typisk endnu mindre end de unge. Derfor skal det også være muligt at brevstemme i for eksempel indkøbscentret,« siger Margrethe Vestager til dr.dk.