Mjølnerparkens boligforening sender bande-brev til lejere

Boligforeningen Lejerbo har sendt et brev ud til beboerne om, at striden mellem bandegrupperinger Loyal to Familia og Brothas i København er ovre.

Lejerbo har sendt breve ud til beboere om, at der er indgået en såkaldt »fredsaftale« mellem Loyal to Familia og Brothas efter en måneds pause i bandeskyderierner i København. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligselskabet Lejerbo sendte onsdag breve afsted til deres lejere i København om, at de unge på Nørrebro nu er blevet enige om at lade hinanden være i fred.

Det sker, efter der den seneste tid har været intense forhandlinger mellem banden Loyal to Familia (LTF) på den ene side og bandegrupperinger fra Mjølnerparken og Nordvest med bl.a. Brothas på den anden side om en såkaldt »våbenhvile«.

Med hjælp fra en fædregruppe, der har mæglet i konflikten, er det angiveligt lykkedes at lande en aftale. Det skrev DR tirsdag, og det er blandt andet på baggrund af DRs artikel, at Lejerbo nu skriver ud til beboerne, fortæller Eskild Dahl Pedersen, der er tryghedschef i Boligselskabet.

»Vi kan også mærke på Nørrebro, at der bliver snakket i krogene om, at der er ro på. Så vi har som boligselskab behov for at få denne nyhed ud til alle beboere, for de har lidt meget under dette i mange måneder. Det er betryggende for dem, hvis der er udsigt til, at vi har set det sidste skyderi,« siger han.

Adspurgt om, hvor sikker han føler sig på, at bandekonflikten for alvor er bilagt, svarer Eskild Dahl  Pedersen:

»Aftaler i Danmark er ikke, hvad de var engang, hvilket kommunale konsitueringsaftaler eller den aktuelle finanslov også er udtryk for. Men vi har grund til at tro, at den aftale, der er lavet, er mindst lige så pålidelig som konstitueringsaftalerne i kommuner og aftale om finansloven 2018. Der følger altid den usikkerhed med en aftale, at nogen kan vælge at bryde den,« siger han og understreger afslutningsvist, at Lejerbo tager aftalen »for gode varer«.

Tryghedschefen vil ikke komme nærmere ind på, hvad der udover DRs artikel ligger til grund for boligforeningens vurdering af, at bandekonflikten er ovre.

Våbenhvilen blev ifølge Berlingskes oplysninger indgået af fem-ti fædre sent om aftenen 11. november. Det var to dage efter, at en uskyldig 22-årig uden tilknytning til bandemiljøet blev likvideret i sin bil ved Mjølnerparken. Det var tredje drab i bandekonflikten siden 31. oktober. Efter drabet trådte en gruppe fædre fra Nørrebro, Nordvest, Mjølnerparken og Tingbjerg ind som mæglere for at løse konflikten.

Våbenhvilen udløb mandag, da Berlingske fra kilder i miljøet kunne berette, at banderne havde forlænget våbenhvilen. Der var blevet arbejdet på at lande en permanent aftale, men da centrale skikkelser i den ene gruppe ifølge avisens oplysninger var i udlandet, blev kompromisset i stedet en forlængelse af våbenhvilen på ubestemt tid, hvor den eneste aftale var, at bandemedlemmerne skulle lægge deres våben.

Tirsdag kunne DR berette, at der mandag aften blev lavet en permanent aftale, hvor det også blev aftalt, at de to grupper skal holde sig ude af det, de betragter som hinandens områder.

»Aftalen er lukket. Hver og én passer sig selv og lader de andre være i fred. Det har været ved at blive løst gennem længere tid med forskellige møder, og nu har vi endelig kunnet lukke den,« lyder det fra den ene part i konflikten ifølge DR.

Københavns Politi har ikke ønsket at kommentere DRs oplysninger, men til Berlingske forklarede politiinspektør Torben Svarrer mandag, at politiet fortsat vurderer, at der er risiko for angreb.

»Selv om vi ikke har set voldsomme anslag den seneste måned, har der trods alt været en episode med eksplosivstoffer, som vi tilskriver miljøet, og der er også fundet slag- og stikvåben,« sagde han.

Ifølge Torben Svarrer afventer politiet en »officiel aftale om fred«, hvor bandegrupperingerne selv klart melder ud, at der er indgået en aftale.

Bandekrigen, der har hærget København siden begyndelsen af sommeren, kulminerede hen over ti dage sidst i oktober og først i november, da tre personer blev dræbt klos hold. I alt er 38 skyderier registreret som følge af konflikten. De er alle registreret i København, og flere tilfældige er blevet ramt af skuddene.