Mit navn det står med prikker...

Midt i en SMS- og email-tid har gækkebrevet stadig sin berettigelse. 19 procent af danskerne regner med at modtage et gækkebrev.

Foto: Bjarne Lüthcke / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den gamle tradition med at sende gækkebreve lever i bedste velgående. Faktisk regner 19 procent af os danskere helt sikkert med at modtage et gækkebrev i disse dage, og yderligere 20 procent går og håber på at modtage et. Det viser en ny undersøgelse af TNS Gallup foretaget for Post Danmark.

Hos postvæsenet er antallet af breve faldet kraftigt i de senere år, da de fleste nu kommunikerer via SMS, e-mails og sociale medier fremfor at købe dyre frimærker og sende breve af sted med posten. Men gækkebrevene er åbenbart en niche, som ser ud til at overleve. Ifølge kommunikationschef hos Post Danmark, Lars Kaspersen, er antallet af solgte kunstpostgækkebreve på posthusene steget med 50 procent, siden de blev lanceret i 1996.

På Rigsarkivet har folkemindeforsker Charlotte S.H. Jensen en forklaring på, hvorfor gækkebrevet har overlevet i en digital tid.

- Gækkebreve handler om meget mere end at få et chokoladeæg. Det binder familier sammen, både det at lave dem og at hjælpe børnene med at overraske andre i familien. Og netop i vores tid, hvor rigtig meget kommunkiation foregår digitalt, så er det at klippe og skrive et gækkebrev med håndkraft noget helt specielt. Man giver modtageren noget af sin tid og omhu, siger Charlotte S. H. Jensen.

At gækkebrevene har overlevet vidner en søgning på Google også om. Her kan man finde adskillige hjemmesider med gode råd til, hvordan man klipper et gækkebrev, og hvad der kan stå på det, hvis man er gået tør for vers.

Gallup-undersøgelsen viser også, at tre ud af fire har ladet som om, at de ikke kunne gætte afsenderen for at glæde personen med et påskeæg. Derimod udgør antallet af gækkebrevs-hadere en meget beskeden andel af befolkningen. Kun tre procent af danskerne frabeder sig således at modtage et gækkebrev, viser undersøgelsen.