Mistanke om embedsmisbrug fører til løsladelser i hashsag

En anklagers mulige fejl i sag fra landsret betyder, at seks personer fredag er blevet løsladt i en anden sag.

Seks personer er fredag blevet løsladt i en sag om organiseret hashsalg på Christiania, der for tiden behandles i Københavns Byret, skriver TV2. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Seks personer er fredag blevet løsladt i en sag om organiseret hashsalg på Christiania, der for tiden behandles i Københavns Byret, skriver TV2.

Ifølge mediet sker det som en konsekvens af afsløringen af en anklagers mulige embedsmisbrug i en ankesag i Østre Landsret.

Løsladelsen i sagen fra byretten skyldes tilsyneladende, at de to sager hviler på en del af det samme bevismateriale.

Og med den seneste udvikling i sagen fra landsretten mener man altså ikke, at en fortsat indespærring af de seks er forsvarlig.

I sagen fra landsretten blev en anklager fra Statsadvokaten i København mandag fyret.

Det skete, da det kom frem, at hun tilsyneladende havde instrueret politividner i, hvad de skulle sige i retten. Desuden havde hun vildledt både retten og forsvarerne om omfanget af sin kontakt til vidnerne.

Sagen har fået Statsadvokaten for København, Lise-Lotte Nilas, til at bede DUP om at undersøge, om anklageren har gjort noget strafbart.

Sagen var en del af et større kompleks kaldet "Nordlys", hvor i alt 76 personer blev dømt i seks retssager i byretten. Mange af dem ankede til landsret og en af de seks sager har været i Højesteret.

I forbindelse med, at statsadvokaten har bedt DUP undersøge den pågældende anklager, har hun også bedt DUP undersøge andre anklagere og politifolk i det omfattende kompleks for at se, om de har overholdt reglerne.

Med fredagens løsladelse står det klart, at konsekvenserne af anklagerens mulige fejltrin ikke begrænser sig til sagerne i "Nordlys", men altså også kommer til at trække tråde ind i andre sager.

Oprindeligt var 14 personer tiltalt i sagen, hvor der nu er sket løsladelse, men otte valgte efter 13 retsmøder pludselig at tilstå.

Hos Københavns Politi har man ifølge TV2 ingen kommentarer til løsladelserne.

/ritzau/