Misoprostol-sagen: Historisk erstatning til treårige Filippa

Patientforsikringen har for første gang udbetalt erstatning for skader opstået under en fødsel, der blev sat i gang med et lægemiddel med aktivstoffet Misoprostol. Afgørelsen fastslår, at Misoprostol med overvejende sandsynlighed var skyld i, at en livmoder revnede under en fødsel med det resultat, at et nu tre-årigt barn blev handicappet.

Troels og Sine Radmer med deres datter, Filippa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Patientforsikringen skrev for to uger siden historie: For første gang udbetales der erstatning for skader, der direkte skyldes et lægemiddel med aktivstoffet Misoprostol. Tre-årige Filippa får en betydelig erstatning for skader opstået ved fødslen. Hendes mor Sine Mikkelsen fik Misoprostol på hospitalet for at sætte fødslen i gang, stoffet fik livmoderen til at briste, og mor og datter var tæt på at dø. I dag er Filippa handicappet. Alt dette skete ifølge Patientforsikringen »med overvejende sandsynlighed« på grund af Misoprostol-præparatet Cytotec. Derfor tildeles familien en betydelig erstatning.

Misoprostol bruges på en række danske hospitaler til at sætte fødsler i gang hos kvinder, der er gået over termin. Familien mener, at sagen bør føre til mere fokus på de sjældne, men alvorlige bivirkninger, der kan være ved Misoprostol. De er samtidig utilfredse med, at de ikke blev oplyst om disse bivirkninger, inden Sine Mikkelsen fik præparatet. De mener også, at hospitalet efterfølgende forsøgte at tale dem fra at klage over sagen. Fødslen fandt sted i sommeren 2009 på Gentofte Hospital. Fødeafdelingen på Gentofte er siden lukket, og derfor henviser hospitalet til Region Hovedstaden for en kommentar.

Kristian Antonsen, formand for sundhedsfagligt råd for gynækologi og obstetrik under Region Hovedstaden, beklager, at familien ikke føler, at de fik ordentlig besked om de alvorlige, sjældne bivirkninger ved Cytotec.

- Vi forstår, at de involverede ikke føler sig godt informeret. Det giver anledning til to ting: En enorm ærgrelse over, hvis det ikke er sket. Det er vi selvfølgelig kede af, men jeg er sikker på, at det ikke har været hensigten, ligesom jeg er sikker på, at det ikke har været hensigten at forhindre en klage. Tværtimod har vi et system, hvor vi hjælper folk med at klage. Den anden ting er, at jeg er sikker på, at sagen vil blive taget op i rådet. Om sagen så får konsekvenser, må vi først diskutere, siger han.

Tilsynschef i Sundhedsstyrelsen, Anne Mette Dons, har endnu ikke læst afgørelsen.

- Det er vigtigt at være opmærksom på, at i Danmark er udbetaling af erstatninger uden sammenhæng til skyldsspørgsmål og af om der er sket fejl. Jeg har ikke læst den pågældende afgørelse og kan derfor ikke kommentere den, siger hun.

Sundhedsstyrelsen og det lægefaglige selskab for landets fødselslæge, Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG), mener, at Misoprostol generelt er et sikkert præparat at bruge, men anerkender, at der kan være sjældne, men alvorlige bivirkninger. Samt at midlet er lige så sikkert at bruge som andre midler, der benyttes ved igangsættelse af fødsler. DSOG's formand oplyser, at selskabet af princip ikke kan kommentere på enkeltsager. Patientforsikringen behandler i øjeblikket yderligere en sag om lægemiddelskade ved brug af Misoprostol.