Misoprostol-babyer udløser byge af spørgsmål til minister

Astrid Krag drages ind i sag om fødselsmidlet Misoprostol, som i sjældne tilfælde kan føre til død eller hjerneskade for babyer.

Tatyanna Bezikvonna er overbevist om, at stoffet Misoprostol tog livet af hendes baby under fødslen. Fold sammen
Læs mere

»Forfærdeligt. Grusomt.«

Sundhedsordfører Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti stillede allerede i november 2012 sundhedsminister Astrid Krag (SF) spørgsmål om stoffet Misoprostol, som ofte benyttes til igangsættelse af fødsler herhjemme.

I sjældne tilfælde kan det føre til vestorme eller livmoderbristning hos den fødende og iltmangel hos barnet.

»Jeg synes, det er grusomt, at man bliver ved med at bruge Misoprostol, og jeg mener ikke, at det er nødvendigt,« siger Liselott Blixt, som vil stille yderligere spørgsmål til ministeren.

Af svaret fra ministeren 7. december 2012 fremgår det, at anvendelsen af Misoprostol har været "kendt og accepteret af Sundhedsstyrelsen i adskillige år", samt at stoffet anbefales af både WHO og det danske og internationale videnskabelige selskab for obstetrik.

»Men Sundhedsstyrelsen har jo selv påpeget nu, at det bruges for lemfældigt,« siger ordføreren med henvisning til et brev fra styrelsen til landets fødesteder i januar, som Berlingske beskrev i går.

Sophie Hæstorp Andersen, socialdemokraternes sundhedsordfører, vil også spørge Astrid Krag til en forklaring på de nye sager og afgørelser om Misoprostol og det Misoprostol-holdige præparat Cytotec:

»Det skal være trygt at føde, og derfor vil jeg bede sundhedsministeren om endnu engang at se på sagen. Det som bekymrer mig mest er, at Misoprostol-midlet Cytotec aldrig er blevet godkendt. Det vigtige må være, at der tilvejebringes den viden, som skal til, for at man kan få et godkendt et middel som dette til brug ved fødsler. Spørgsmålet er, om man kan lave nogle undersøgelser og forskning i offentligt regi, så det kan fastslås en gang for alle, om det her er den sikre vej at gå ad i fremtiden«.

Enhedslisten opfordrer Sundhedsstyrelsen til at gå ud og undersøge praksis på fødestederne ved stikprøver.

»Der er retningslinjer og indskærpelser fra Sundhedsstyrelsen på området, men noget tyder på, at de ikke har været implementeret på fødestederne. Det er ganske alvorligt - især for de fødende kvinder og deres børn«, siger enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix.

Berlingske har bedt sundhedsminister Astrid Krag om en kommentar, men hun er endnu ikke vendt tilbage.