Minkavlere i hele landet mister deres livsværk: 12 af dem er på Sjælland

Smitten med den nye muterede variant af coronavirus er centreret i Nordjylland, men på Sjælland er der 12 minkfarme. I går oplyste sundhedsministeren, at ét tilfælde med smitte hos en person er fundet på Midtsjælland.

 
Regeringen har nu besluttet, at alle mink i Danmark skal aflives, da SSI vurderer, at ny muteret coronavirus blandt mink udgør en stor risiko for folkesundheden og fremtidige vacciner. Video: Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere

Der er adskillige minkfarme på Sjælland. 12 af slagsen for at være helt præcis, og hos dem modtages regeringens krav om at aflive alle mink med stor sorg, skriver TV 2 Lorry.

Langt de fleste af de minkfarme, hvor der er registreret smitte, ligger i Nordjylland, som i går også blev hjemsted for strengere restriktioner og anbefalinger om at blive hjemme, så vidt det er muligt.

Det er på alle måder en alvorlig situation. Det har i ugevis været meldingen fra blandt andet Statens Serum Institut, som allerede 13. oktober på DR fortalte om den nye muterede virus.

»Bekymringen er, at virussen muteret i de her mink kommer ud i samfundet og smitter mennesker med en virusstamme, som er ufølsom over for de vacciner, som man udvikler,« sagde overlæge Anders Fomsgaard, der er ansvarlig for virusforskning og udvikling hos Statens Serum Institut, 13. oktober.

Den nye variant af virus, som kaldes cluster 5, er fundet i 11 personer bosiddende i Nordjylland, men ét tilfælde, fortalte sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde torsdag, er fundet på Midtsjælland.

Minkfarmene på Sjælland er fordelt over Frederikssund, Roskilde, Lejre, Egedal, Køge og Stevns.

TV 2 Lorry har talt med flere minkavlere i de berørte kommuner. Heriblandt Knud Vest, der er minkavler i Roskilde.

»Det er ubeskriveligt. Ingen forstår, hvad det gør ved os, at man slår vores erhverv ihjel. Man slår os både ihjel økonomisk, men også menneskeligt forstået på den måde, at man tager livet af alle de dyr, vi har arbejdet med i så mange år,« siger Knud Vest til TV 2 Lorry.

Virus i minkene er nu ifølge Statens Serum Institut muteret på en måde, så der er risiko for, at den vaccine, som er ved at blive udviklet mod coronavirus, ikke virker eller har dårligere effekt.

»Det er en ekstremt alvorlig situation,« sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet torsdag og tilføjede:

»Trods en ihærdig indsats er 207 minkfarme blevet smittet. Det er ikke lykkedes at begrænse smitten, som nu har bredt sig til mennesker.«

12 personer var på tidspunktet for pressemødet torsdag blevet smittet med den nye muterede virus, hvor man har påvist nedsat følsomhed over for antistoffer, hvilket kan betyde, at en kommende vaccine ikke har den virkning, som den skal have.