Minkavler nægter at aflive sine avlsdyr: »Jeg følger bare loven«

To minkavlere har stadig ikke aflivet alle deres mink, og de nægter at gøre det, indtil regeringen har lovgrundlaget på plads. Minkavlerne håber, at de får mulighed for at vaccinere avlsdyrene, så minkbranchen kan leve videre i Danmark. Ekspert forventer, at en kommende vaccine vil kunne bruges på mink.

 
Fødevareminister Mogens Jensen (S) har trukket sig efter sin håndtering i minksagen. Her får du det fulde overblik over sagen. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, Asger Ladefoged. Redigering: Kristina Finne, Sarah Sander, Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere

Som en af de sidste minkavlere i landet har Erik Vammen stadig dyr tilbage på sin minkfarm ved Hobro.

Den 62-årige minkavler nægter at aflive sine avlsbesætning og »lidt til«, indtil regeringen kan dokumentere, at der er lovhjemmel til at kræve minkene aflivet. I mellemtiden håber han, at der kan blive åbnet op for, at han kan vaccinere sine pelsdyr.

»Jeg sætter mig ikke imod lovgivningen. Jeg følger bare loven i modsætning til regeringen, der laver sin egen,« siger Erik Vammen, der har været minkavler, siden han var 14 år gammel.

Han har kun aflivet de mink, der var klar til at blive pelset.

»Jeg tror ikke på, at vi får en god erstatning, så mine mink er mere værd levende end døde. Jeg pelser dem og håber at få en vaccine til min avlsbesætning. Efter sigende skulle en vaccine virke på mink,« siger Erik Vammen.

Han mener, at man bør teste en kommende coronavaccine på mink, ligesom man i forskningsverdenen laver laboratorieforsøg på fritter, som er et dyr, der ligner mink. Alternativt synes han, at man i de raske områder skal beholde minkene og lade smitten rase, hvis de bliver smittet, for at se, om de efterfølgende har udviklet antistoffer.

Samme holdning har minkavler Søren Sodemann, der er formand for Djurslands Pelsdyravlerforening og driver en farm med 30.000 mink på Djursland. Han fortæller, at han har omkring 3.000 avlsdyr tilbage.

»Da hvalpene blev født i april, håbede jeg, at de ville kunne nå at blive vaccinerede. Jeg har undret mig over, at man ikke har haft mere fokus på at vaccinere minkene, for det er vi vant til at gøre mod andre sygdomme hvert år,« siger han.

Løber du ikke en risiko for folkesundheden, når du nægter at aflive dine mink?

»Minkene bliver slået ned på et meget tyndt grundlag. Nu ligger jeg ikke inden for en smittezone, og jeg har ingen naboer i nærheden. Men havde jeg haft en masse naboer, der kunne få covid-19, så havde jeg nok været mere påpasselig,« siger Erik Vammen.

Også Søren Sodemann fortæller, at han ville aflive sine mink, hvis han vurderede, at de var til fare for folkesundheden. Han vil heller ikke bryde loven, hvis regeringen får lovgivningen på plads.

Han fortæller, at han kender til flere minkavlere, der har valgt at beholde deres avlsdyr i håbet om, at der kan komme en vaccine eller et »mirakel«.

»Farme kan blive smittede på mange måder, så det ville være naturligt, hvis minkene blev vaccineret fremover for at sikre vores avlsstamme, som er erhvervets livsnerve,« mener Søren Sodemann.

I en artikel fra Jyllands-Posten vurderer en række forskere fra Københavns Universitet, at en kommende covid-19-vaccine også vil kunne have en effekt på mink.

Blandt andre professor Anders Miki Bojesen fra Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet vurderer, at det er realistisk, at man kan bruge vaccinen til mink.

»Flere af de humane vacciner, der er under udvikling, er i fase tre, hvor de bliver afprøvet på mennesker. Disse vacciner er typisk allerede afprøvet på dyr med godt resultat, og derfor er det oplagt at forsøge med mink også,« siger han til Berlingske.

Ifølge Anders Miki Bojesen er flere vacciner til rådighed nu. Men han vurderer, at der stadig er meget praktik – herunder tilladelser der skal falde på plads – før en afprøvning af vaccination af mink kan blive en realitet.

»Meget tyder på, at det ville virke på minkene, og vaccinen er til rådighed nu. Hvis myndighederne er villige til at dispensere fra de normale regler, der er nu, ville det være realistisk at lave et forsøg, hvor man kan tjekke, om vaccinen fungerer i mink og kort tid efter vaccinere de få avlsdyr, der er tilbage i Danmark,« vurderer han.

Det er, hvad Erik Vammen og Søren Sodemann håber bliver tilfældet. Adspurgt om det ikke er lidt urealistisk i lyset af regeringens forslag om at forbyde minkavl frem til 2022, svarer de begge, at det er det. Men Søren Sodemann mener alligevel, at det med en vaccine vil det være muligt for avlerne at føre erhvervet videre.

»I princippet vil man kunne tage en farm med avlsdyr og teste vaccinen på dyrene. Hvis vi får chancen, vil vi kunne genskabe det, vi har haft. Det vil være på et lavere niveau, men vi vil kunne genskabe det,« mener han.

Hvis ikke han får lov at beholde eller vaccinere sine dyr, vil Erik Vammen undersøge, om han kan flytte sin avlsbesætning til Litauen og fortsætte sin minkproduktion dér.

Begge minkavlere har valgt at takke nej til den såkaldte »tempobonus«, der giver dem et beløb, hvis de når at aflive minkene hurtigt.

»Det er den rene bestikkelse,« mener begge.