Ministre trækker i land om torturinformationer

Efterretningstjenesten må i nogle tilfælde alligevel godt lytte til oplysninger, der er fremkommet under tortur.

Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenrigsminister Villy Søvndal modererer nu de udtalelser, han kom med tidligere i dag i Berlingske. Her sagde han det vil være »underligt og modsætningsfyldt« at anvende oplysninger, der er fremkommet under tortur.

Det fik den konservative retsordfører Tom Behnke til at kalde regeringens kurs for »dum« - for hvis der fremkommer oplysninger om, at der er planlagt terror mod danske mål, så skal de tages alvorligt. Også selv om de er fremkommet under tortur.

Og noget tyder på, at regeringen er blevet mere enige med De Konservative i dagens løb, for nu har dens pibe fået en anden og mere nuanceret lyd.

- Kursen er uændret i forhold til vores efterretningstjenesters samarbejde med og udveksling af oplysninger med samarbejdspartnere fra andre lande. For at kunne løse deres opgaver er vores tjenester nødt til at udveksle oplysninger også med lande, der anvender afhøringsmetoder, som kan stride mod dansk retsopfattelse, lyder det i en pressemeddelelse fra Søvndal og justitsminister Morten Bødskov, og de tilføjer:

- Men det siger sig selv, at der må foretages en særlig omhyggelig og grundig vurdering af oplysningers troværdighed, hvis de kan være fremkommet ved tortur. Og lige så sikkert er det, at oplysningerne som den grundlæggende regel ikke vil kunne bruges i en dansk straffesag.