Ministre til Kina uden at ytre kritik

Før han blev statsminister, krævede Anders Fogh en skærpelse af den »kritiske dialog« med Kina. Nu rejser hans ministre til landet uden så meget som et kritisk ord. .

Foto: David Grey / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens debatten raser om Kinas krænkelser af menneskerettighederne forud for sommerens OL i Beijing, drager danske ministre på officielle besøg til landet uden så meget som at nævne de kritisable forhold over for deres kolleger.

I efteråret besøgte både klimaminister Connie Hedegaard (K) og videnskabsminister Helge Sander (V) Kina uden at omtale menneskerettighedssituationen. Det bekræfter begge ministerier.

Og næste måned tager fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) til Kina som frontfigur for Landbrugsraadets delegation uden planer om at kritisere værternes brud på menneskerettighederne.

Fogh kræver i modsætning til sin forgænger Poul Nyrup Rasmussen (S) ikke, at de enkelte fagministre lægger pres på myndighederne, når de besøger Kina.

Regeringen har ellers slået sig op på en aktivistisk udenrigspolitik med fokus på forsvar af demokrati, menneskerettigheder og ytringsfrihed. Og da Anders Fogh Rasmussen var oppositionens leder talte han for en skærpelse af Nyrup-regeringens kritiske dialog.

»Den kræver, at danske ministre så også er kritiske, når de møder deres kinesiske kolleger. Det nytter ikke med udveksling af høflighedsfraser,« fastslog Fogh i 1998.

Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt er stærkt kritisk over for regeringens håndtering af Kina-politikken.

»Jeg er meget forbavset over, at ikke alle ministre tager de her spørgsmål op. Det er stik imod, hvad man kunne forvente. Det er hykleri, hvis man mener, at man skal have en kritisk dialog og ikke genemfører det i praksis,« siger hun og bakkes op af generalsekretær Lars Normann Jørgensen fra Amnesty International.

»Hvis den kritiske dialog med Kina skal give nogen mening, så skal den være konsekvent, synlig og mangfoldig,« siger han.

Det lykkedes ikke at få en kommentar fra statsministeren selv, men Statsministeriet oplyser, at regeringens topministre – udenrigsministeren, stats- og vicestatsministeren – fører kritisk dialog, når de mødes med kinesiske ledere.