Ministre: Nye udnævnelser til verdensarv er stort for Danmark

Christiansfeld og parforcejagtlandskaberne i Nordsjælland er kommet på UNESCOs verdensarvsliste. Udnævnelserne er en stor ære for Danmark og vil trække turister til landet, lyder det fra regeringen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Christiansfeld i Sønderjylland og parforcejagtlandskaberne i Nordsjælland er kommet i fornemt selskab blandt pyramiderne i Giza, Den Kinesiske Mur og Notre Dame i Paris.

De to danske lokaliteter er begge blevet optaget på UNESCOs verdensarvsliste over bevaringsværdige naturområder, bygninger og byer. Udnævnelserne blev vedtaget på UNESCOs Verdensarvakomités kongres i Bonn i Tyskland lørdag eftermiddag til stor begejstring for kulturminister Bertel Haarder (V).

»To nye danske steder i selskab med verdens mest unikke kultur- og naturarv. Det er fantastisk og meget velfortjent, og det styrker i den grad Danmarks placering på verdenskortet,« siger han.

Glæden deler Bertel Haarder med sin partifælle, miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

»Det er en stor ære at komme på verdensarvslisten. Det viser, at Danmark har noget helt særligt at byde på, og det er noget, der bliver lagt mærke til,« siger hun.

Begge ministre forudser, at nyudnævnelserne kan trækker turister til Danmark. De bevaringsværdige områder kompenserer for høje priser, når turister vurderer Danmark som destination, påpeger Bertel Haarder.

»Danmark kan altså ikke tiltrække turister med lave priser. Vi har kun en ting, vi kan leve af turistmæssigt, og det er kvalitet. Kvalitet i form af, at vi i flere hundrede år har været gode til at bevare gamle kirker og bygningsværker fra tidligere tiders samfund, som gør Danmark til et attraktivt turistland for dem, der gerne vil have ferier med indhold, som giver stof til eftertanke,« siger kulturministeren.

Eva Kjer Hansen tror også på, at UNESCOs anerkendelser bliver et trækplaster for turister fra hele verden. Men udnævnelserne kan tilmed være en øjenåbner for danskere, som endnu ikke kan krydse Christiansfeld og de nordsjællandske jagtskove af på deres liste.

»Turister kigger efter verdensarvssteder, når de skal vælge feriedestination, så jeg er sikker på, at udnævnelserne kan lokke flere til. Men jeg tror også, at mange danskere nu bliver mere bevidste om, hvad vi egentlig har at byde på, og der er såmænd nok også nogle danskere, der lige skal et smut til Christiansfeld eller en tur til Nordsjælland for at se, hvad vi egentlig har fået på listen,« siger hun.

Efter lørdagens udnævnelser indtager Danmark i alt otte pladser på UNESCOs verdensarvsliste. Foruden Christiansfeld og parforcejagtlandskaberne er Jellingstenene, Roskilde Domkirke, Kronborg Slot, Vadehavet, Stevns Klint og Ilulissat Isfjord i Grønland at finde på listen. Internationalt er mere end 1.000 steder blevet udnævnt til verdensarv.