Ministre er tavse om politiets regnskabsrod

Oplysninger om kaos for millioner i Rigspolitiet blev holdt tilbage i månedsvis. Oppositionen raser, men Rigspolitichefen påtager sig ansvaret.

Mens justitsminister Brian Mikkelsen (K) i dag skal forklare om rodet i politiets økonomi, har Københavns Politi premiere på hovedstadens nye cyklende politi. Fra i dag skal otte betjente således møde på arbejde i cykeltøj. De cyklende betjente skal dække Indre By og dele af Vesterbro, hvor de især skal holde øje med tricktyverier på Strøget, oplyser politiet. I går var et par af betjentene på træningspatrulje. Her runder de en café på Halmtorvet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To konservative justitsministre, Lene Espersen og Brian Mikkelsen, var i flere måneder tavse om et syndigt rod i Rigspolitiets økonomiske styring. Folketinget var derfor ikke klar over, at finanslovsaftalen om ekstra 850 mio. kr. for at styrke politiindsatsen blev givet på baggrund af et gigantisk millionunderskud.

Først for halvanden måned siden blev det meldt ud, at Rigspolitiet de sidste to år har opbygget et underskud på 340 mio. kr., til trods for at man siden sommeren 2008 har vidst at den var helt gal med økonomien.

Justitsminister Brian Mikkelsen skal torsdag i samråd i Folketingets Finansudvalg, hvor han vil blive stillet til regnskab for de manglende oplysninger om Rigspolitiets overforbrug af penge. Oppositionen raser over, at man er blevet forholdt oplysningerne, da ekstrabevillingen på de knapt 850 mio. kr. til genopretning af politireformen skulle forhandles igennem i november sidste år.

Økonomien fik lov at sejle
Berlingske Tidende er i besiddelse af redegørelsen fra Rigspolitiet om den manglende finansstyring, en redegørelse, der både er sendt til Finansudvalget og til Rigsrevisionen. Heraf fremgår det direkte, at det allerede i sommeren 2008 stor klart, at det »ikke var muligt at tilvejebringe et overblik,« så de økonomiske konsekvenser kunne »fastlægges med blot nogen grad af sikkerhed«.

Heller ikke et udgiftsstop blev håndhævet effektivt, og økonomien fik i månedsvis lov til at sejle i et håb om, at noget ville vise sig sidst på året.

Ministerens ansvar
Både Socialdemokratiets Morten Bødskov og SFs Ole Sohn understreger, at det er justitsministerens ansvar, at den mange måneder gamle viden om det økonomiske kaos ikke blev givet videre til forligspartierne.

- Det er helt absurd, at sådan noget kan forekomme, uden at vi får det at vide, siger Morten Bødskov.

- Lene Espersen (der gik af som justitsminister i september, red.) og Brian Mikkelsen må have tilbageholdt informationer for forligskredsen. Det er yderst alvorligt, at løsagtigheden i regeringen tilsyneladende er så stor, at man ikke har styr på grundlaget for finanslovsforhandlingerne, siger Bødskov, der efterlyser tilstrækkelig politisk overvågning.

Også SFs finansordfører Ole Sohn betegner det som en »ganske alvorlig sag« for de to justitsministre, at forligskredsen er blevet forholdt oplysninger om det økonomiske kaos.

- Helt hen til januar gik vi ud fra, at alt var i den skønneste orden. Justitsministeriets revision sagde, at de løbende fulgte med, og at de intet havde registreret. Det værste er, at der ikke blev taget hånd om det. Hvis det havde været en privat virksomhed, ville man da havde grebet ind. Det er rystende, at man bare lader stå til og så håber på at det går i stedet for at udvise rettidig omhu med samfundets penge, siger Sohn.

Han siger, at det ville have haft konsekvenser for SFs støtte til ekstrabevillingen på de 850 mio. kr. i november, hvis han havde vidst, at økonomien sejlede. »Man hælder da ikke bare penge i et sort hul,« siger han.

Politichef tager ansvaret
I Justitsministeriet melder man hus forbi. Kommunikationsmedarbejder Pia Brügner siger, at ministeren ikke vil udtale sig og henviser til Rigspolitichefen.

Den nyudnævnte Jens Henrik Højbjerg der tiltrådte, efter at den tidligere rigspolitichef Torsten Hesselbjerg blev fyret i december sidste år, påtager sig på etatens vegne ansvaret.

- Det blev ikke rapporteret videre til Justitsministeriet, for man troede jo, at det hele nok skulle gå i orden, siger Rigspolitichefen til Berlingske Tidende.

Han erkender, at Rigspolitiet hen over sommeren sidste år »ikke får styr på tingene«, og »opgiver at få det store overblik«.

- Man får ikke sagt »stop,stop,stop«, så der bruges for mange penge. Men Rigspolitiet ved det ikke, og derfor rapporteres det ikke videre til Justitsministeriet. Man havde ikke så meget styr på det, at man var i stand til at fortælle hvordan, det stod til. Man håbede og troede stadigvæk, at man kunne få rettet op på det, og at det nok skulle gå, siger Jens Henrik Højbjerg.