Ministre afviser kendskab til CIA-transporter

Vidste den daværende SR-regering, at CIA bortførte en egypter med asyl i Danmark i 1995, og at der passerede hemmelige CIA-flyvninger med terrormistænkte personer gennem dansk luftrum? Nej, siger både Nyrup Rasmussen (S) og Niels Helveg

CIAs hovedkvarter i Langley, Virginia i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Corbis

Den danske regering var ikke bekendt med den formodede bortførelse af egypteren Abu Talal, der fik asyl i Danmark i 1995.

Både daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) og daværende udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) afviser således at have haft kendskab til Abu Talals forsvinden.

I september 1995 blev egypteren Abu Talal pågrebet i Kroatien og derefter udleveret til Egypten, hvor han formodentlig er blevet henrettet.

Nu viser det sig, at den amerikanske efterretningstjeneste CIA angiveligt både stod bag pågribelsen og udleveringen af Talal, som CIA formodede var en farlig terrorist. Abu Talal var tre år tidligere flygtet fra Egypten til Danmark, hvor han havde søgt – og fået – politisk asyl. Og Danmark ville ikke udlevere ham til de egyptiske myndigheder, da man ifølge den danske udlændingelov ikke må sende mennesker tilbage til lande med dødsstraf.

Den daværende udenrigsminister, Niels Helveg Petersen (R), siger, at han ikke dengang vidste noget om CIAs rolle i Talals forsvinden i Kroatien eller efterfølgende er blevet orienteret om sagen.

»Jeg mener at kunne huske sagen omtalt i aviserne dengang. Abu Talals forsvinden blev omtalt, men det er den eneste erindring, jeg har. Jeg hæfter mig også ved, at Hans Jørgen Bonnichsen (chefkriminalinspektør i PET fra 1997-2006, red.) siger, at han ikke har hørt noget. Men jeg synes, det vil være helt i orden, hvis man undersøger sagen til bunds. Europarådets rapport om emnet syntes jeg understreger behovet for en komplet undersøgelse. Herunder også meget gerne tidsrummet fra 1995 og frem. Det vil ikke give mig problemer, Tværtimod,« siger Niels Helveg Petersen.

Også daværende statsminister, Poul Nyrup Rasmussen (S), afviser at have nogen viden om CIAs rolle i Abu Talals forsvinden eller om CIAs hemmelige fangetransporter.

»Der er ikke blevet forelagt mig andre informationer end dem, der har stået i aviserne,« siger Nyrup Rasmussen til Politiken.

Den daværende socialdemokratiske justitsminister Bjørn Westh har slet ingen kommentarer til sagen.

Siden 1995 skal der ifølge Politikens oplysninger fra bl.a. den tidligere CIA-chef Michael Scheuer også være foretaget hemmelige CIA-flyvninger med terrormistænkte fanger gennem dansk luftrum.

Michael Scheuer siger til avisen, at Politiets Efterretningstjeneste, PET, ikke fik noget at vide om aktionen mod Abu Talal på forhånd. For Danmark ville måske have krævet, at CIA skulle opgive den.

»Til gengæld er jeg helt sikker på, at vi fortalte Danmark om det bagefter. Jeg kan ikke forestille mig nogen situation, hvor vi ikke ville have fortalt Danmark det,« siger den tidligere CIA-chef.

I 1995 var Birgitte Stampe chef for PET, men hun hverken kan eller vil kaste lys over, hvem der vidste hvad:

»Jeg har livslang tavshedspligt. Så uanset, om det er sager, jeg kender til eller ej, udtaler jeg mig ikke om noget som helt vedrørende PET,« lyder det kontant fra Birgitte Stampe, der var chef for PET fra 1993-1996.