Ministers planer om kystsikring med store sten møder kritik

Miljøminister Esben Lunde Larsen lægger op til ny linje med mere hård kystsikring med sten. Det er symbolpolitik, for sand er mere effektivt end sten, lyder kritikken fra Naturfredningsforeningen.

Arkivfoto: Espen Lunde Larsen (V) vil nu tillade mere hård kystsikring, så sommerhusejere kan beskytte deres ejendomme fra at ryge i havet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen lægger op til en ny linje for sikringen af de danske kyster mod erosion. Der skal mere såkaldt »hård kystsikring« med store sten ud i vandet og langs skråninger til.

»Fra regeringens side er vi optaget af, at borgerne skal kunne sove trygt om natten og ikke frygte, hvad der sker med deres bolig. Derfor har jeg sendt et klart signal til Kystdirektoratet om, at vi ønsker mere hård kystsikring som visse steder skal kombineres med sandfodring,« siger miljøminister Esben Lunde Larsen (V) til TV Midtvest.

Det er en ny linje i forhold til den praksis, Kystdirektoratet har brugt indtil nu, hvor sandfodring har været foretrukket og anbefalet.

»Der har været en praksis indtil nu, og det har jeg respekt for, men vi ønsker at gå en anden vej,« siger ministeren.

Berlingske har spurgt ministeren, om der er tale om et opgør med Kystdirektoratets praksis.

»Det er en forfinelse. Vi ønsker konstruktioner med hård kystsikring, hvor man der, hvor det er nødvendigt, lægger sand samtidig,« siger Esben Lunde Larsen.

Artiklen fortsætter under grafikken:

Den nye linje møder kritik fra Danmarks Naturfredningsforening. Ikke alene er den hårde kystsikring med store sten ikke et »æstetisk godt udtryk«, det er simpelthen mere effektivt at lægge sand ud løbende, den såkaldte »sandfodring«.

»Vi er meget skeptiske, fordi sandfodring ofte er den bedste måde at gøre det på. Hård kystsikring med sten flytter bare problemet til nabostrækningen,« siger præsident for Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen.

De mest anvendte metoder til hård kystsikring er at lægge store sten ud i vandet, såkaldte »høfder«, eller at lægge store sten op langs skråningen på klitterne, såkaldte »skråningsbeskyttelser«. Begge metoder kan flytte problemer med erosion til nabostrækninger. Samtidig er det billigst at sandfodre, viser en kystanalyse. »Derfor virker sandfodring« og »Hård kystsikring er ikke nok« er to overskrifter på Kystdirektoratets hjemmeside.

»Hvis man kommer i gang i ordentlig tid, og hvis der ikke er huse, der ligger meget tæt på kanten, så kan man sagtens sandfodre sig ud af problemerne med erosion,« siger Ane Høiberg Nielsen, afdelingschef for Kyst og Klima hos Kystdirektoratet.

Esben Lunde Larsen er opmærksom på, at man ikke bare skal flytte problemerne.

»Det skal bare gøres med de rette konstruktioner. Derfor siger regeringen, at hård kystsikring er til for at beskytte borgernes private ejendomme og give dem tryghed om natten, når det stormer,«

Danmarks Naturfredningsforening mener imidlertid, at man bør acceptere, at enkelte vil miste deres sommerhuse til en storm.

»Vi er et land der altid har haft havet som nabo. Hvis man skal prøve at dæmme op for sådan nogle store kræfter, skal det være for at beskytte værdier som samfundet som helhed har glæde af at beskytte – ikke bare et sommerhus hist og her,« siger Ella Maria Bisschop-Larsen og fortsætter:

»Jeg synes ministeren skal passe på, det ikke bare bliver symbolpolitik, fordi nogle sommerhusejere er kede af, at deres sommerhuse forsvinder. Det kunne de godt have forudset, fordi afgnavning af kysten har altid fundet sted,« siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Den køber Esben Lunde Larsen dog ikke.

»Det giver altid mening at beskytte borgernes private ejendomsret, og regeringen vil gå langt for at gøre det,« siger ministeren.