Ministerium lod Blekingegadebande gå

Nye afsløringer i sagen om Blekingegadebanden peger på, at Justitsministeriet med vilje undlod at efterforske en sag, der kunne have afsløret banden årevis før røveriet.

Politiet tømmer lejligheden i Blekingegade for våben. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bent Midstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 1983 tilbageholdt fransk politi to palæstinensere med seks millioner danske kroner i Paris. Arrestationen kom kort efter Danmarkshistoriens hidtil største røveri mod en bank i Lyngby. Det fortæller DR Nyheder.

Lyngby politi havde gode spor og begærede de to udleveret til afhøring, men ganske uventet modsatte Justitsministeriet sig dette.

I sine bøger om Blekingegadebanden har forfatteren Peter Øvig Knudsen kun kunnet gisne om grunden til denne beslutning, men aktindsigt i den danske Pris-ambassades notater har kastet nyt lys over sagen.

Justitsministeriets sagsbehandler i 1983 var fuldmægtig Henning Fode, der siden har været både chef for PET, rigsadvokat og nu beklæder stillingen som dronningens kabinetssekretær.

I et notat fra 1983, som DR Nyheder har set, siger Henning Fode blandt andet:
"Dersom T og G (de mistænkte, red.) skulle opnå betinget løsladelse, inden undersøgelsen er afsluttet, vil det danske J.M (justitsministerium, red.) græde tørre tårer".

Dette udlægges af Peter Øvig Knudsen som en klar indikator på, at justitsministeriet helst ville undgå nærmere bekendtskab med de to. Som følge af beslutningen blev efterforskningen af røveriet i Lyngby stoppet. En handling, der formodentlig forhindrede en optrævlning af Blekingegadebanden allerede i 1983.

Banden gennemførte de næste år en række store røverier, deriblandt røveriet mod Købmagergade postkontor i 1988, der kostede en ung politibetjent livet.

Den højst usædvanlige beslutning er aldrig blevet forklaret, og Peter Øvig Knudsen mener, at det nu må være tid til, at statsministeren og justitsministeren tager initiativ til at få sagen opklaret.

Kilde: DR Nyheder