Ministerium forhaler regler om ophold

Borgernes retsstilling er på gyngende grund, hvad angår tildeling af permanent opholdstilladelse, advarer Kommunernes Landsforening, der siden 2006 forgæves har bedt Integrationsministeriet om at præcisere uklare regler.

Det lykkedes ikke at få en kommentar fra ministeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

I over halvandet år har landets kommuner flere gange forgæves rykket Integrationsministeriet for en vejledning om reglerne for permanent opholdstilladelse. Men ministeriet har undladt at udarbejde vejledningen, og resultatet er, at kommunerne er på usikker grund, når de skal vejlede borgerne. Det påpeger integrationskonsulent i KL Mette Vinderslev.

»Når vi ikke har en sådan vejledning, kan vi ikke være sikre på, at vi vejleder borgerne på den rigtige måde. Det er uheldigt, at myndighederne ikke får fastsat de nærmere regler på et område, der betyder så meget for mange folks liv,« siger hun.

Reglerne for tildeling af permanent opholdstilladelse er »meget komplicerede og uklare«, mener KL.

»For eksempel er det helt uklart, om man kan være sygemeldt 10, 20 eller 30 pct. af tiden i et beskæftigelsestilbud og stadig få tildelt permanent opholdstilladelse. Det kan man ikke læse nogen steder, og dermed har man ikke nogen klar retsstilling,« siger Mette Vinderslev.

Kontorchef i Integrationsministeriet Vibeke Hauberg bekræfter, at der ikke er blevet lavet en vejledning: »Jeg ved ikke, om det er usædvanligt. Det er forskelligt, om der bliver lavet vejledninger eller ej. Jeg kigger på sagen og vender tilbage til dig,« siger hun.

Integrationsministeriet vendte dog ikke tilbage i går, og det lykkedes heller ikke at få en kommentar fra integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V).

Kritikken kommer, efter at Berlingske Tidende har beskrevet Udlændingeservices mangelfulde oplysninger til borgerne, hvilket Folketingets Ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen, er gået i gang med at undersøge. Han overvejer nu, om han vil inddrage den manglende vejledning til KL i sin undersøgelse.

DF-næstformand Peter Skaarup mener, at ministeriet snarest skal lave vejledningen.

»Det er uheldigt, hvis kommunerne ikke ved, hvordan de skal fortolke loven. Det er ikke ny lovgivning, så den vejledning burde være på plads,« siger han.

DF skærper samtidig kursen over for Rønn Hornbech med hensyn til Udlændingeservice: Hun skal straks iværksætte en undersøgelse af EU-reglernes indvirkning på den danske udlændingepolitik, kræver DF.