Ministerie blev advaret om politiets fejl i Tibetsagen

Embedsmand ville have indrømmelse fra Københavns Politi om, at man var gået for vidt ved Tibet-demonstration.

En hidtil ukendt mail viser, at en konsulent i Justitsministeriet oplyste sine chefer om, at Københavns Politi handlede forkert, da det forhindrede aktivister i at demonstrere for Tibet. Arkivfoto Scanpix/Dennis Lehmann Fold sammen
Læs mere

Politiet gik over stregen, da fredelige aktivister blev forhindret i at demonstrere og vise sympati for Tibet under to kinesiske statsbesøg i 2012 og 2013 i København.

Det skrev en ansat i Justitsministeriet til sine chefer i sommeren 2013 i en hidtil ukendt mail, som Radio24syv er kommet i besiddelse af.

I mailen skrev den kvindelige konsulent, at ministeriet ikke længere "fuldt ud" kunne "forsvare og stå på mål" for politiets ageren i sagen.

Hun anbefalede herefter, at Københavns Politi indrømmede, at man havde begået fejl, skriver Radio24syv.

Det skulle ske forud for et samråd i Folketingets retsudvalg.

Det var, da Kinas daværende præsident, Hu Jintao, gæstede København i 2012, at demonstranter med tibetanske flag blev tilbageholdt eller afskærmet af politiet.

Også ved et kinesisk statsbesøg året efter blev flere personer forhindret i at demonstrere til fordel for Tibet.

Med mailen fra konsulenten i sommeren 2013 blev to højtstående embedsmænd i Justitsministeriet bedt om, at ministeriet tog kontakt til Rigspolitiet og politidirektør Thorkild Fogde fra Københavns Politi.

Rigspolitiet og Thorkild Fogde skulle anmodes om at komme med en form for indrømmelse af, at politiet var gået for vidt.

Men intet skete. Og skiftende socialdemokratiske justitsministre fastholdt, at politiet havde handlet rigtigt over for Tibet-aktivisterne.

Det til trods for at embedsmænd i Justitsministeriet ifølge Radio24syv vidste, at påstanden var forkert.

Mailen blev sendt til en afdelingschef og kontorchef i ministeriet. Det vides ikke, om mailen blev besvaret, og hvad der i så fald blev svaret.

På et åbent samråd to måneder senere fastholdt daværende justitsminister Morten Bødskov (S), at der ikke havde været en instruks ovenfra om, at aktivister skulle forhindres i at demonstrere.

Desuden havde hverken Justits- eller Udenrigsministeriet blandet sig i planlægningen af de kinesiske statsbesøg.

Udtalelserne har senere vist sig at være urigtige.

Netop samrådet var en anledning til at få en indrømmelse fra Københavns Politi, fremgik det af mailen fra konsulenten. En sådan ville nemlig være vigtig for at få Morten Bødskov godt igennem samrådet, skriver Radio24syv.

/ritzau/