Minister vil se på erstatning til kræftpatienter

Sundhedsministeren vil se på den patientforsikring, der gør det svært for kræftpatienter at opnå erstatning, selvom ventetid forværrer deres tilstand alvorligt.

Patienterne skal sikres bedre vilkår, siger sundhedsminister Jakob Axel Nielsen. Foto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere

Kræftpatienter, der kan dokumentere en alvorlig udvikling i deres sygdom i løbet af lang ventetid, får ingen erstatning fra Patientforsikringen, selvom regeringen har lovet dem akut behandling.

- Det må ikke ske. Men jeg kan ikke gå ind og kommentere nogle enkeltsager. Jeg vil til gengæld invitere alle partiernes sundhedsordførere over til en drøftelse, så vi kan se på, hvordan vi sikrer bedre vilkår for patienterne, siger sundhedsminister Jakob Axel Nielsen til Ritzau.

Hans reaktion kommer efter, at Politiken søndag kunne berette, hvordan mere end ni ud af 10 kræftpatienter ikke får erstatning, selvom de har udviklet markant større kræftsvulster i løbet af måneders venten på behandling.

De ventende kræftpatienterne skal dog ikke forvente hjælp før i starten af det nye år, hvor sundhedsministeren vil underrette sundhedsudvalget omkring situationen og derefter drøfte eventuelle forbedringer for patienter både ventetid og erstatningsmuligheder.

- Men jeg kan love, at der bliver tale om en åbenhjertig drøftelse, hvor vi vil tage patienternes side, siger Jakob Axel Nielsen, der mener, at regeringen allerede har lettet mulighederne for at kræftpatienter kan opnå erstatning.

Reglerne fastslår, at patienten kan opnå erstatning, hvis de pådrager sig skade af en behandling, der ikke lever op til bedste "specialiststandard".
Men flere patienter har ikke opnået erstatning, selvom den behandlende læge erkender, at behandlingen ikke levede op til den krævede standard. Der er derfor allerede interesse fra flere partier for at presse sundhedsministeren til reel handling.

- Jeg vil i samarbejde med sundhedsministeren se nærmere på patientklagesystemet, og om nødvendigt gøre adgangen til erstatning lettere, siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Også Socialdemokratiet bakker om op lettere adgang til erstatning. De bemærker, at de i januar måned foreslog at overveje reglerne for erstatning til kræftpatienter med henblik på at øge erstatningen og lette adgangen til den.
Regeringens tiltag for at opfylde eget løfte om akut behandling til alle kræftpatienter vil endeligt blive implementeret i starten af 2008.
/ritzau/