Minister vil have milliondyr praksis stoppet: »Bare ikke i orden«

Berlingske giver dig her et overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder i ind- og udland.

»Det lugter lidt af, at man driver sin uddannelsesinstitution mere som en forretning end til at uddanne til vores fælles bedste,« siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til en forårssøndag, hvor nye knopper eksploderer, og det hele bliver grønt i et hastigt tempo.

Vi begynder som sædvanlig med dagens coronatal:

Bekræftede smittede i Danmark: 247.010 (547 nye smittede)
Antal indlagte: 177 (13 færre end dagen før)
Antal indlagte på intensiv: 40 (heraf 22 i respirator)
Antal døde i Danmark med påvist covid-19: 2.474 (2 flere end dagen før)
Antal smittede på verdensplan: 146.883.322
Antal døde på verdensplan: 3.107.317
Antal vaccinerede i Danmark: 565.934 (9,7 procent)

Positivprocent: 0,27 procent

Og nu videre til nogle af søndagens vigtigste historier.

Agenter får udenlandske studerende til Danmark

Mange videregående uddannelsesinstitutioner betaler agenter for at formidle kontakt mellem institutionerne og unge i flere lande med henblik på at få dem til Danmark for at læse. Uddannelsesinstitutionerne betaler agenterne alt fra 500 euro og helt op til 3.000 euro for at få udlændingene til Danmark. Det kan du læse om i Berlingske her.

Ikke mindst erhvervsakademierne og professionshøjskolerne bruger agenter.

Men brugen af agenter er ifølge uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) »bare ikke i orden«, og hun vil derfor »have det stoppet«.

»Det lugter lidt af, at man driver sin uddannelsesinstitution mere som en forretning end til at uddanne til vores fælles bedste,« siger hun.

Hun kan på baggrund af en ny opgørelse fra sit eget ministerium konstatere, at 14 ud af 34 undersøgte videregående uddannelsesinstitutioner fra 2018-2020 har betalt cirka 23 millioner kroner på at samarbejde med agenter i 46 lande.

Partihop en trussel mod demokratiet

Vi fortsætter nyhedsoverflyvningen med Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund, der ser en alvorlig konsekvens. Han går til angreb på en særlig opfattelse af, hvordan politik hænger sammen. Når han betragter statistikkerne over den voldsomt lave tillid til politikerne fra borgerne, ser han en elastik, der er ved at briste.

»Vi har at gøre med politikere, der er blevet opstillet af partier med en organisation og frivillige og hjælp i ryggen, som så bare pludselig skifter og tager mandatet med sig,« siger han til Berlingske. Du kan læse historien her.

Vi står med en klar, historisk danmarksrekord, når det gælder partihopperi, mener han.

12 politikere har i en periode på lidt mere end halvandet år efter folketingsvalget forladt det parti, de opnåede valg for, og har i stedet meldt sig under andre faner eller ageret som løsgængere. Peder Hvelplund kalder det en trussel mod selve vores demokrati og dermed vores samfund.

Hun blev verdensberømt for at filme mordet på Floyd

Så skal vi en tur forbi Darnella Frazier, der indtil 25. maj sidste år blot var en ganske almindelig 17-årig sort high school-elev, der denne dag ville tage sin niårige kusine med hen til den lokale købmand for at købe en snack.

Men den situation, der pludselig opstod uden for købmandsbutikken i det fattige sorte kvarter i Minneapolis, har i dag gjort Darnella Frazier berømt. For hun sikrede modigt det stærkeste bevis, der er set i en sag om politibrutalitet, og det førte forleden til en historisk dom for mord på den hvide betjent, Derek Chauvin, der pressede sit knæ ned på halsen af en liggende sort mand, George Floyd.

Berlingske USA-korrespondent, Michael Bjerre, skriver historien her:

»Det var bare ikke i orden,« sagde hun.

Det sorte USA havde ellers næsten opgivet troen på retfærdighed, og derfor kom drabsdommen som så stor en lettelse. De næste skridt mod at forsøge at skabe grundlæggende forandringer er nu taget med forhandlinger om en politireform og en ny kulegravning.

Rekordhøj smitte

Jyllands-Postens tophistorie søndag handler om, at mens vaccinationerne i Europa tilsyneladende er begyndt at virke, har særligt Indien og flere sydamerikanske lande store problemer. Ifølge Verdenssundhedsorganisationens (WHO) seneste globale status er antallet af nye smittede nu steget otte uger i træk. Du kan læse om det her.

Flere end 5,2 millioner mennesker blev registreret smittet i den senest opgjorte uge, og det er rekord. Eksperter har gentagne gange peget på, at en stor smittespredning kombineret med risikoen for mutationer og langsom udrulning af vaccinationer kan forlænge den globale krise.

Pengeklubber breder sig i politik

Erhvervsklubber giver adgang til politikere mod betaling. En forsker siger, at det er dybt problematisk, skriver Politiken.

Langt flere politikere har modtaget penge fra de omstridte politiske erhvervsklubber forud for det seneste valg: Antallet af erhvervsklubber og pengeindsamlingsforeninger er blevet flerdoblet op til folketingsvalget. Mindst 27 af denne type foreninger, som opbygger tætte netværk til fremtrædende politikere, gav store beløb til politikeres valgkampe ved det seneste valg. Ved 2015-valget blev der kun indberettet fem af denne type foreninger til myndighederne.

Klubberne er i mange tilfælde omgærdet af stort hemmelighedskræmmeri. Listen over betalende medlemmer er hemmelig, i nogle tilfælde er de registreret på adresser, hvor ingen kender til dem, og det er de færreste, som ønsker at fortælle, hvor mange penge klubberne har overført til politikernes valgkampe.

Dagens citat:

»En politiker med succes må kunne forudsige, hvad der sker i morgen, om en uge og om et år – og samtidig være i stand til at give en plausibel forklaring på, hvorfor det ikke skete.«

Winston Churchill, tidligere premierminister i Storbritannien.