Minister til uddannelser: Lad nu være med at udleje lokaler til islamister

Regeringen understreger nu over for de videregående uddannelser, at de skal lade være med at udleje lokaler til ekstremister med udemokratiske holdninger.

ARKIVFOTO: Forskningsministerminister Ulla Tørnæs. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Islamistiske prædikanter og andre ekstremister med udemokratiske holdninger skal ikke have lov til at bruge lokaler på danske uddannelsesinstitutioner til at sprede deres budskaber.

Sådan lyder meldingen fra uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) i forbindelse med, at professionshøjskolen Metropol i den kommende weekend har udlejet lokaler på Nørrebro til et arrangement med den omstridte muslimske prædikant Kamal el Mekki som en af oplægsholderne.

Kamel el Mekki er kommet med indtil flere kontroversielle udtalelser om alt fra homoseksuelle og utroskab og islamisk straf til kvinder, slaveri og frafaldne muslimer.

Meldingen fra Ulla Tørnæs kommer også, fordi studenterforeningen Islamic Academic Association har afviklet indtil flere kønsopdelte arrangementer med religiøse emner i lånte lokaler på CBS. På samme måde har der tidligere været islamiske arrangementer i lokaler på Syddansk Universitet, hvor kvinder og mænd bl.a. ikke måtte benytte samme indgang.

Derfor sender hun nu et såkaldt hyrdebrev til de alle de videregående uddannelsesinstitutioner med en opfordring til, at de »ved udleje og udlån af lokaler og ved afholdelse af arrangementer i det hele taget skal være opmærksomme på, om arrangementerne er forenelig med danske, demokratiske værdier«.

»Det bekymrer mig, at den her form for antidemokratiske arrangementer dukker op på danske uddannelsesinstitutioner. Der er ingen tvivl om, at mangfoldighed, diversitet og kulturforståelse er en del af uddannelsernes dannelsesopgave, men arrangementerne skal respektere sådan noget som demokratiske værdier,« siger hun:

»Hyrdebrevet er udtryk for, at man skal være mere opmærksom på det her.«

Socialdemokraten Lars Aslan Rasmussen tøver ikke med at kalde Kamal el Mekki for en hadprædikant. Derfor er han også tilfreds med, at Ulla Tørnæs nu melder ud med et hyrdebrev.

»Den mand siger de vildeste ting. Han taler om, at frafaldne muslimer fortjener at dø. Hvad nu, hvis en af de unge til sådan et arrangement går ud og gør alvor af det?« spørger han.

Arrangementet på Nørrebro bliver dog ikke til noget. Som omtalt på b.dk har Metropol i dag valgt at rive lejeaftalen i stykker med det islamiske AlMaghrib Institute i Danmark, der havde lejet Metropols lokaler.

»Tilbagekaldelsen skyldes, at vi har fået nærmere vished om arrangementets karakter og oplægsholdere. Det er Metropols vurdering, at arrangementet ikke vil være i overensstemmelse med de fuldstændigt grundlæggende idealer og værdier Metropol hylder...,« hedder det i en udtalelse fra Metropol.