Minister suspenderer udskældt adoptionsbureau

Adoptionsbureauet AC Børnehjælp har fået suspenderet dets tilladelse til at stå for adoptioner. Firmaet har ved flere lejligheder haft rod i økonomien og problemer med sagsbehandlingen.

Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) kalder det uacceptabelt, at en ny undersøgelse viser mere økonomisk rod end først antaget hos adoptionsbureauet AC Børnehjælp.

Det oplyser ministeren i en pressemeddelelse, efter hun fredag formiddag valgte at suspendere AC Børnehjælps ret til at formidle adoption.

I november kom det frem, at Ankestyrelsen i en rapport havde konstateret rod i økonomien og fejl i sagsbehandlingen i AC Børnehjælp, der er et af de to store danske adoptionsbureauer. På den baggrund blev der iværksat en ny undersøgelse, som ifølge Socialministeriet har »konstateret, at der er store uoverensstemmelser mellem de oplysninger, som myndigheden har modtaget til brug for tilsynet, og tingenes reelle tilstand«.

Ankestyrelsen har konkluderet, at der derfor er så stor usikkerhed om AC Børnehjælps økonomiske situation og tvivl om ledelsens og bestyrelsens evne, at man bør suspendere bureauets ret til adoption midlertidigt.

»Nu kommer det frem, at der på helt centrale punkter er uoverensstemmelser mellem de oplysninger, som Ankestyrelsen har fået fra AC Børnehjælp, og tingenes reelle tilstand i forbindelse med tilsynet henover efteråret. Det finder jeg helt uacceptabelt,« siger Annette Vilhelmsen.

»Jeg kan ikke se anden udvej end at suspendere AC Børnehjælps formidlingsarbejde, mens vi får fastlagt, hvordan vi bedst kan få fortsat en adoptionsformidling for de mange mennesker, som er på ventelisten,« siger socialministeren i en skriftlig udtalelse.

I øjeblikket står der flere hundrede danske par på venteliste for at adoptere et barn. Annette Vilhelmsen understreger, at det er vigtigt at finde en løsning for dem, der kommer i klemme.

»Det er helt essentielt for mig, at vi med den endelige løsning af sagen holder os for øje, hvordan vi bedst muligt hjælper disse kommende familier. Det er netop for at beskytte dem, at jeg har besluttet at iværksætte denne meget vidtgående reaktion,« siger hun.

AC Børnehjælp har fået en frist til 22. januar til at komme med bemærkninger til varslingen om at stoppe formidlingsvirksomheden foreløbigt. Når fristen er udløbet, vil der umiddelbart efter blive truffet en afgørelse, oplyser Socialministeriet.

Ifølge Politiken giver sidste års tilsynsrapport fra Ankestyrelsen, som fører tilsyn med det private bureau, skarpe anmærkninger til AC Børnehjælp, fordi der ikke er styr på økonomien.

Tilsynsrapporten viser, at AC Børnehjælp i syv måneder i 2012 ikke bogførte udgifter. Det blev udnyttet til at begå underslæb af en medarbejder for 460.000 kroner. Rapporten konkluder desuden, at der i en stikprøveundersøgelse var fejl i alle sager.